Rath nechá prověřit tendr na nákup defibrilátorů za 11 milionů

9. 9. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) vyzval ředitele krajské záchranné služby, aby prověřil podmínky tendru na nákup defibrilátorů za 11 milionů korun.


Podle deníku E15 byla soutěž na pořízení 26 přístrojů k zachraňování lidí se srdeční zástavou ušita na míru jediné firmě.

Pokud kontrola prokáže, že podmínky splňuje pouze jeden dodavatel, hejtman navrhne toto výběrové řízení zrušit, sdělila ČTK mluvčí kraje Berill Mascheková. Šéf záchranné služby Martin Houdek nařčení, že zdravotníci tendr nastavili pro jednu firmu, odmítl.

Defibrilátory dodává na český trh několik výrobců, například OMS-Zoll, Cheiron, Phillips, Kardio-Line či Puro-klima. „V tomto tendru, který má uzávěrku koncem září, jsou ale už prvním technickým parametrem vyloučeny všechny firmy kromě Puro-klimy,“ řekl E15 zaměstnanec krajského úřadu, který si nepřál být jmenován.

Výrobky ostatních dodavatelů údajně vyřazuje požadovaná síla nastavitelné energie pro defibrilační výboj. Jejich přístroje dávají maximální výboj 200 joulů, zatímco modely firmy Puro-klima 360 joulů, uvedl list.

Podle zdravotnických odborníků oslovených deníkem je přitom vybavení nástroje impulzem až 360 joulů nadbytečné, protože se v praxi nepoužívá. Houdek má ale jiný názor. „Podle nejnovějších výzkumů je druhý a třetí výboj, pokud se nezvýší kadence třeba na těch 360 joulů, neúčinný nebo méně účinný,“ řekl ČTK. Výboj 200 joulů je podle něj také obecně nedostatečný u extrémně obézních lidí. Současně odmítl názor, že vyšší energie může poškodit srdeční sval. „To je absolutní nesmysl,“ prohlásil.

Houdek předpokládá, že firem, které dokážou požadavek na vyšší maximální výboj splnit, je více, nikoli pouze Puro-klima. „Tady neexistuje jakási exkluzivita pro území, vždyť my můžeme koupit ten výrobek od koho chceme,“ namítl. K informacím, že většinu firem v soutěži diskriminuje i požadovaný vysoký obrat za dodávky obdobného nebo stejného charakteru, se nemohl vyjádřit, protože tyto podklady prý pro soutěž nezpracovával.

Mascheková uvedla, že podmínky tendru připravovali odborníci ze záchranné služby, neboť jde o „záležitost vysoce odbornou, do které hejtman ani aparát Středočeského kraje nezasahuje ani zasahovat nemůže, protože jim nerozumí“. Pokud se informace médií potvrdí, je podle ní hejtman připraven výběrové řízení zrušit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?