Rath nevybírá poplatky. Pokutu ale nedostane

5. 2. 2008 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
David Rath splnil, co slíbil. Jako poslanec ČSSD je proti zdravotnickým poplatkům a coby lékař z Hostivice u Prahy od svých pacientů třicetikorunový poplatek nevybírá. "Pokud mi pacient sám od sebe nezaplatí, nic po něm nechci. Pokud mi ale chce někdo peníze dát, tak se s ním neperu a mince mu násilím zpátky nenutím," říká Rath, který spolupodepsal ústavní stížnost ČSSD právě proti zdravotnickým poplatkům...


a coby lékař z Hostivice u Prahy od svých pacientů třicetikorunový poplatek nevybírá.

Jenže s poplatky je to u něj trochu složitější. Rath totiž z poloviny ovládá firmu Paracelsum, která vlastní polikliniku na pražském Jižním Městě. A zdejší doktoři poplatky od pacientů normálně vybírají. Proč jim to Rath, který lidem po svém případném vítězství ve středočeských krajských volbách slibuje zrušení poplatků ve všech krajských nemocnicích, prostě nezakáže? Prý to nejde.

„Na soud se těším“

„Na naší poliklinice máme v nájmu jiná soukromá zařízení. Nemají s námi nic společného, takže jim nemůžeme nic nařizovat,“ vysvětluje stínový ministr zdravotnictví, který tím, že poplatky od pacientů nevyžaduje, zřejmě porušuje zákon. Ten totiž nařizuje, že lékař musí od každého pacienta pod hrozbou pokuty 50 tisíc poplatek vybrat. Postihu se ale Rath nebojí. „Ať to pojišťovny zkusí. Budu se s nimi soudit. Dokonce bych byl docela rád, kdyby se do toho nějaká pojišťovna pustila. V zákoně totiž není ani čárka o tom, že bych musel nezaplacené poplatky vymáhat.“

Například VZP ale zatím „potrestání“ Ratha nechystá. Šéfovi vrchlabské nemocnice a Rathovu příteli Vladimíru Drymlovi, který nevybírá poplatky od dětí do 18 let, už přitom VZP poslala dopis, ve kterém mu připomíná: Pokud nezačnete od dětí poplatky urychleně vybírat, dostanete pokutu.

Proč VZP hrozí pokutou Drymlovi, ale Rathovi, který nevybírá poplatky od nikoho, ještě varovný dopis neposlala? Prý o tom pojišťovna zatím neměla vůbec žádné zprávy. „Žádné jiné zdravotnické zařízení kromě nemocnice ve Vrchlabí takto otevřeně nedeklarovalo, že poplatky vybírat nebude,“ tvrdí mluvčí VZP Jiří Rod.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?