Rath plánuje zubní oddělení v každé krajské nemocnici

24. 2. 2009 10:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve všech pěti středočeských krajských nemocnicích by v budoucnu měla fungovat zubní oddělení. Hejtman David Rath (ČSSD) přehodnotil původní koncepci kraje, která počítala s vytvořením zubní pohotovosti v oblastních nemocnicích a oznámil, že chce budovat kompletní stomatologická oddělení. Zatím mu ale chybí to hlavní: zubní lékaři...


Nová oddělení by měla zajišťovat pohotovost o večerech i víkendech. „Půjde o ambulantní zubní oddělení, kde pohotovost bude jen jednou ze součástí jejich práce,“ přiblížil Rath pro ČTK. Problém ale zřejmě bude se sháněním stomatologů, kterých je v Česku dlouhodobý nedostatek. Do oboru totiž přichází málo absolventů a zubaři stárnou. „Zubní lékaře nyní intenzivně hledáme,“uvedl hejtman.

Bývalé vedení kraje vyčlenilo na vybavení plánovaných zubních pohotovostí po dvou milionech korun. Podle Ratha bude tento příspěvek nemocnicím navýšen. Benešovská a kladenská nemocnice získají po dalších dvou milionech korun a příbramskému zařízení se příspěvek navýší o milion. Kolínská a mladoboleslavská nemocnice si vystačí se schválenými dvěma miliony. V Kolíně totiž vzniká zubní středisko automobilky TPCA a v mladoboleslavské nemocnici již pohotovost funguje.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?