Rath: Politici by měli prosadit spoluúčast na péči jako Slovensko

10. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha by politici měli prosadit, aby se spoluúčast pacietů zvýšila na dvojnásobek a Češi si platili za některé služby podobně jako Slováci. Nynější spoluúčast se pohybuje kolem devíti procent...


PRAHA - Češi si připlácejí na léky, platí lepší plomby u zubaře a hradí si z vlastní kapsy kosmetické zákroky. Nynější spoluúčast se pohybuje kolem devíti procent celkových nákladů na péči.

Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha by politici měli prosadit, aby se zvýšila na dvojnásobek a Češi si platili za některé služby podobně jako Slováci. Znamenalo by to poplatky za recept, první vyšetření u lékaře či jízdu sanitou.

„Sociálně citlivá finanční spoluúčast pacienta je jediné, v tuto chvíli reálně a rychle proveditelné řešení, jak zvýšit zdroje,“ řekl Rath novinářům a informoval o dopise, který napsala komora ministryni zdravotnictví Marii Součkové. V něm jí předkládá návrhy, jak vylepšit bilanci zdravotního pojištění.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), u níž je 70 procent občanů, je zatížena pětimiliardovým dluhem, koncem roku by mohl dosáhnout devíti miliard.

Dvacetidenní lhůty splatnosti dané smlouvou se prodlužují o deset až 15 dní, podle Ratha v některých okresech až o 30.

„Dluh nelze řešit na úkor jednotlivých zdravotnických zařízení. Není vinou zdravotníků, že stát objednal více péče, léčiv a zdravotnického materiálu, než na kolik měl prostředků,“ upozornil.

Plány ministryně na zrušení části drahých akutních lůžek nejsou podle Ratha reálné. „Tento zdroj je již zcela vyčerpán. V posledních letech došlo k takové redukci lůžek, že Česko je dnes již pod průměrem EU,“ řekl.

K rychlé stabilizaci financování je podle Ratha nutné důsledně zamezit úniku peněz z pojišťoven. Měly by mít sníženy provozní náklady a neměly by hradit jako dosud některé „podivné“ preventivní programy.


DÁLE ČTĚTE:
VZP přiškrtí peníze 130 nemocnicím
Slováci začnou poprvé platit lékaři

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?