Rath s převodem nemocnic opět neuspěl, zvažuje žalobu

28. 5. 2009 10:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice se do neziskového holdingu zřejmě jen tak snadno nespojí. Ministerstvo zdravotnictví žádost o převod opět zamítlo. Důvodem je fakt, že správní řízení o prvním neúčinném návrhu dosud pravomocně neskončilo. Středočeský hejtman David Rath považuje rozhodnutí za politicky motivované a zvažuje podání správní žaloby...


Žádost Davida Ratha (ČSSD) přitom již ministerstvo v minulosti zamítlo, tehdy kvůli procesním a právním chybám. Rath se proti tomu odvolal a zároveň podal novou žádost, takový postup ale podle resortu možný není. „Druhý návrh na zápis Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení do rejstříku byl podán hejtmanem MUDr. Davidem Rathem v době, kdy správní řízení o prvním neúčinném návrhu doposud nebylo pravomocně skončeno. To je z právního hlediska zásadní překážka, která ministerstvu brání v zahájení a vedení řízení v téže věci. Ministerstvu zdravotnictví tak nezbývalo než zastavit řízení, aniž by zkoumalo věcnou stránku podání návrhu,“ píše ministerstvo v tiskové zprávě.

Jenže podle Středočeského kraje je postup ministerstva jen politicky motivovaným rozhodnutím. „Kdyby na ministerstvu zdravotnictví neseděl pan Šnajdr, tak by určitě nebyl problém. Zvažujeme, že podáme správní žalobu, protože ministerstvo nepracuje, jak by mělo, a je pod politickým vlivem“ vzkázal po své mluvčí Rath. Ministerstvo se ale brání, tvrdí, že pokud by žádosti neobsahovaly tolik chyb, vše mohlo být jinak. „„Tak triviální formální nedostatky v případě obou žádostí svědčí buď o naprosté neznalosti platné legislativy a neprofesionalitě, nebo o promyšleném záměru neziskové zdravotnické zařízení nezřídit a pouze se tak tvářit,“ uvedl první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Berill Mascheková připomněla, že kraj má náhradní řešení, kterým je převod nemocnic na jednu příspěvkovou organizaci. Tento krok, k němuž není nutný souhlas ministerstva, již v pondělí schválilo středočeské zastupitelstvo. Příspěvkovou organizací by se měly stát od 1. července. Hejtmanství bude podle Maschekové nicméně dál usilovat o převod nemocnic na jedno neziskové zařízení. Záměr, aby ve středních Čechách formálně fungovala jediná krajská nemocnice, která by byla jednou právnickou osobou, Rath avizoval hned po krajských volbách, v nichž ČSSD zvítězila.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?