Rath si s Langerem vjeli do vlasů

30. 11. 2006 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V neděi to ve Sněmovně vřelo. Chvíli to vypadalo, že dojde i na pěsti. Padala ostrá slova a David Rath (ČSSD) dokonce obvinil ministra vnitra Ivana Langra (ODS) z goebbelsovských metod. Doběla rozpálený Langer poté křičel na předsedajícího Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že Ratha neokřikl a připustil urážky...


Ministr se prý inspiroval „klasickou goebbelsovštinou“

Co ministra rozlítilo? Rath, který svou prostořekostí již vytočil řadu svých protivníků, vyslovil obavu, že zrušení ministerstva informatiky, s kterým Langer přišel, může být jen trikem, kterým se má zajistit prostor pro soukromé zakázky přátelům.

Agenda ministerstva by se měla rozdělit mezi vnitro, průmysl a obchod a místní rozvoj. Právě na Langrův úřad by měla přejít takzvaná elektronická veřejná správa.

„Je otázkou, zda to zrušení nemůže být jenom jakýmsi trikem, kdy veřejně popravíme jednu hlavu draka, abychom vedle vzápětí pět dalších soukromých hlav nového draka si pěkně nevykrmili,“ prohlásil Rath, který jinak snahu o snížení administrativy ocenil.

Podle něho to ale může dopadnout tak, že se sice ušetří, ale mnohem více peněz by mohlo jít do kapes „nějakým kamarádům nějakých lidí, kteří si na to mezi tím udělali svůj soukromý byznys, který vznosně nazvali eStat, a daňoví poplatníci po čase zjistí, že za totéž platí dvakrát, třikrát, čtyřikrát tolik, než platili doposud,“ prohlásil Rath v narážce na firmu, za kterou stojí lidé z ODS a jejíž náplní je mj. i zefektivnění veřejné správy. Jde např. o poradce předsedy Senátu Přemysla Sobotky Edvarda Kožušníka.

V projektu se podle internetových stránek eStatu také angažuje exposlanec ODS Zdeněk Zajíček, kterého Langer udělal letos v září svým náměstkem a pověřil ho dohledem právě nad veřejnou správou.

Na lep skočí jen prosťáček

„Nechci být za prosťáčka, který dobromyslně skočí někomu daleko rafinovanějšímu na jeho lep či na připravenou past a jako, řekněme, trošku slaboduchá osoba si jde pro ten špek do klece a ta klec za ním klapne, aby si nějací pánové vzadu mnuli ruce, že jejich byznys bude vzkvétat,“ doplnil Rath a požadoval záruky, že tomu tak nebude.

Také stranický kolega Bohuslav Sobotka si myslí, že Rathovy obavy jsou namístě, a zmínil v této souvislosti i vzdělávací institut CEVRO. Tím zamířil přímo na Langera, který je šéfem jeho správní rady.

Občanské demokraty v sále Rathův projev popudil. „Podle sebe soudím tebe,“ zaútočil na Ratha Jan Morava a připomněl vysoké odměny pro lidi na ministerstvu zdravotnictví, které Rath rozdal při svém odchodu.

Langer ve své první reakci užil ironie a doporučil oběma soc. dem. poslancům, aby využili možnosti se v institutu vzdělat. „My to tam s vámi vydržíme. My vás vzděláme, my vás vychováme. Pojďte mezi nás. Přiznám se, že to bude trvat, ale já vám garantuji, že já vám dám stipendium zdarma,“ vtipkoval za mohutného smíchu lavic ODS.

Připomněl mu i dům v Olomouci

To si ale nenechal Rath líbit: „Pan Langer, který je v tomto známý hulvát, se inspiroval i takovou tou klasickou goebbelsovštinou, to znamená, obviním druhé z toho, co dělám já sám,“ zaútočil na ministra vnitra.

„Chcete-li nějakým způsobem jaksi napadat druhé, tak si, prosím, vzpomeňte a řekněte této Sněmovně, za kolik jste koupil dům v centru Olomouce od města, tuším že za dva milióny, abyste ho obratem pronajal za tuto sumu, kterou jste dostal, teď nevím, jestli za rok, nebo za dva roky z nájmu… A já jsem také nebyl členem zkrachovalého golfového klubu, který získával veřejné finanční prostředky,“ kontroval Rath a nazval ministrovu nabídku na bezplatné vzdělání v institutu CEVRO pokusem o úplatek.

„Nedopouštějte se úplatkářství, a ještě k tomu na veřejnosti, protože je to opět nečestné. Zapadá to jistě do vašeho modelu chování, že buď toho druhého člověka uplatíme, nebo zastrašíme. Na mě nefunguje ani jedno. Ani vaše zastrašování z pozice ministra vnitra a používání jistých jaksi policejních složek k zastrašování kritiků a oponentů, ani tedy jaksi materiální výhody, které mně nabízíte. Mimochodem myslím si, že v tom vašem institutu bych se stejně žádné chytré a inteligentní myšlenky či informace neměl šanci dozvědět,“ uzavřel Rath.

Hlavy musely vychladnout

Langer již reagovat nestihl. Výzvě na zastavení urážek, s níž přispěchal šéf klubu ODS Petr Tluchoř, Zaorálek raději vyhověl a dal prostor, aby hlavy mohly vychladnout. Při odchodu ze Sněmovny ho stejně provázely ministrovy výkřiky o tom, že jeho vinou se ve Sněmovně odehrála taková „žumpa“. Po této bouřlivé diskusi poslanci odmítli schválit Langrovi okamžité zrušení ministerstva a ponechali si lhůtu pro jednání výborů. Podle poslanců by vláda v demisi neměla dělat tak závažné rozhodnutí.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?