Rath: Středočeský kraj od dubna vydá za poplatky o dva miliony míň

31. 3. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj vydá od dubna na regulačních poplatcích, které hradí za pacienty ve svých pěti oblastních nemocnicích, o dva miliony korun méně. Podle novely zákona o zdravotnických poplatcích, která začne platit 1. dubna, se totiž v lékárnách přestane platit poplatek za položku na receptu, pokud součet doplatků na léky překročí 30 korun...


Pro kraj se tak výrazně sníží dotování poplatků v nemocničních lékárnách. Hejtman David Rath (ČSSD) dnes novinářům řekl, že kraj tak místo osmi milionů vydá měsíčně na poplatcích až o dva miliony méně.

Rath míní, že díky novele nebude muset většina pacientů lékáren platit poplatky vůbec, tedy ani v soukromých zařízeních. Součtem doplatků se přitom rozumí součet doplatků za všechna balení. „To znamená, že když lékař napíše tři krabičky jako jednu položku, tak pokud součet doplatků těchto tří krabiček je vyšší než 30 korun, tak už ten člověk neplatí poplatek za položku na receptu,“ uvedl.

Sociální demokracie se opakovaně pokouší výběr poplatků zrušit. Nejnověji se o to pokusí v úterý na schůzi sněmovny. Rath uvedl, že pokud pro úplné zrušení nebude dostatek hlasů, ČSSD by přistoupila na kompromisní řešení. „Jsme ochotni jednat o nějakých dalších kompromisech, například odpustit poplatky lidem do 19 let, starobním a invalidním důchodcům a nemajetným osobám,“ dodal.

Již od 1. dubna přestávají platit poplatky v lékařských ambulancích děti do 18 let. Nadále budou platit v nemocnici, na pohotovosti i v lékárně. Dětem a seniorům nad 65 let klesá ke stejnému datu také roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5000 korun na polovinu.

Nově nebudou děti a dospívající do 18 let platit u pediatra či praktického lékaře, ambulantního specialisty a zubaře, nebudou platit ani za návštěvní službu. Dívky do 18 let nebudou platit také u gynekologa.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?