Rath: Středočeský kraj požádá o zřízení neziskové nemocnice

13. 2. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj se chystá v březnu požádat ministerstvo zdravotnictví o zřízení krajské neziskové nemocnice. Při interpelacích ve sněmovně to dnes řekl středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD). Neupřesnil ale, jaké zařízení by se mělo na neziskové převést...


Jako Středočeský chtějí podle Ratha postupovat i další kraje. Zákon o neziskových nemocnicích platí od roku 2006. Zatím podle něj žádné takové zařízení nevzniklo. Ministerstvo zdravotnictví normu plánuje zrušit.

„V nejbližší době dostanete na ministerstvo minimálně od našeho kraje, ale i od dalších krajů postupně žádosti o zřízení těchto neziskových nemocnic. My chceme krajské nemocnice provozovat v režimu tohoto zákona,“ řekl dnes Rath ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové (ODS) při interpelacích. Dodal, že záměr převést některou z krajských nemocnic na neziskové zařízení musí projednat ještě středočeské zastupitelstvo.

Jeden z reformních zákonů bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) ale normu o neziskových nemocnicích ruší. Sněmovna by Julínkovy návrhy mohla začít projednávat v březnu. Podle Filipiové si ministerstvo nechalo k zákonu o neziskových nemocnicích vypracovat analýzu. Z ní vyplývá, že pokud se norma nezruší, budou potřeba značné úpravy. „Existuje řada právních problémů spojených s aplikací zákona. Obsahuje řadu nejednoznačných ustanovení a úprava některých problémů zcela chybí,“ uvedla Filipiová. Řekla ale, že její úřad žádosti krajů samozřejmě přijme a patřičně je zpracuje.

Se zrušením zákona o neziskových nemocnicích sociální demokraté nesouhlasí. Rath řekl, že pokud by paragraf o rušení v návrzích Julínkových reformních norem zůstal, byl by to „zásadní důvod k naprostému odporu ČSSD k těmto zákonům“.

Zákon o neziskových nemocnicích prosadili ve sněmovně v roce 2006 přes odpor ODS sociální demokraté. Prezident normu vetoval, jeho veto levice s pomocí tří tehdejších vládních poslanců z US-DEU v dolní komoře přehlasovala. Zákon začal tedy platit v červnu 2006. Jeho část pak zrušil Ústavní soud. Byl to seznam 140 z 200 nemocnic, které se měly povinně přeměnit na neziskové. Nyní záleží jen na zřizovatelích.

O vzniku neziskové nemocnice rozhoduje ministerstvo zdravotnictví po obdržení žádosti. Poté zařízení také kontroluje. „Obě tyto činnosti nejsou vykonávány, protože na území ČR žádné neziskové zařízení nevzniklo a nebyl podán žádný návrh,“ uvedla ministryně.

O přeměnu na neziskové zařízení chce prý požádat soukromá Jesenická nemocnice z Jeseníku. Podle svého vedení se „deprivatizací“ chce zbavit diskriminace a chce získávat dotace od kraje či státu, od kterých prý jako privátní byla téměř odříznuta.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?