Rath: Vláda podlehla psychologii obleženého tábora

11. 11. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři chystají další protestní akci proti financování zdravotnictví a žádají po ministru Hegerovi splnění slibu zvýšení platů o 10%. Jsou jejich nároky oprávněné? Na to se Jana Šmídová a Petr Holub otázali poslance za ČSSD, který je zároveň hejtmanem Středočeského kraje a také stínovým ministrem zdravotnictví Davida Ratha.


David RATH, hejtman Středočeského kraje, poslanec, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/

Ministr jim slíbil 10%. Já myslím, že politik se má snažit ty sliby dodržet. Tak tím, že jim řekl, že jim deset procent nedá, že jim dá šest a pak to možná někdy doplatí, pravda, z tohoto pohledu je to lepší, než kdyby jim řekl, že jim nedá vůbec nic, ale je to takovej zvláštní postup nebo přístup. V okamžiku, kdy ministr ten slib dával, přitom současně věděl, že zdravotnictví v příštím roce bude mít ještě větší finanční problémy než letos.

Je to způsobeno dvěma faktory. Ten zásadní faktor je zvýšení DPH. Takže zdravotnictví zaplatí na nákladech zhruba o pět miliard víc než letos. Ty zmizí z toho systému směrem ke státní kase, ale budou chybět ve zdravotních pojišťovnách, v ordinacích, v nemocnicích. Druhá věc je, že ten výkon české ekonomiky a platy spíše stagnují. Výkon jde lehce dolů. A to všechno se odráží a může odrazit na výběru pojistného.

Takže i pojišťovny avizují, že možná vyberou méně než letos. Pan ministr s těmihle dvěma faktory měl počítat a měl si zajistit finanční krytí. Protože ty mzdy dělají poměrně velký balík. To znamená, když sestrám, lékařům zvedám o 10% mzdy, znamená to nárůst o několik miliard. A ty pan ministr prostě si nezajistil. Takže já jsem trochu skeptický i těm 6%, o kterých teď on hovoří, protože jsem nezaznamenal, z čeho to chce zaplatit.

Jana ŠMÍDOVÁ, redaktorka

Tak, pane stínový ministře zdravotnictví a také pane doktore, není to trochu /nesrozumitelné/ od českých lékařů v době recese, v době nejistého vývoje žádat další zvyšování platů, když už si tedy nějaké navýšení platů vymohli. Veřejnost asi se na to bude dívat poněkud kritickýma očima.

David RATH, hejtman Středočeského kraje, poslanec, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/

Já bych to viděl z jiného pohledu. Mně trošku zaráží spíš jiné profese, že také neprotestují, protože jeďte se podívat do Německa, do Rakouska, promluvte si tam s lidma. Tam nikdo z nich o žádné recesi a krizi moc nemluví.

Jak to,že Německo, Rakousko, což jsou naši nejvýznamnější obchodní partneři, naše okolí, a naše ekonomika dýchá s tou německou, protože ten export našich výrobků do Německa je velmi vysoký, tuším, nějakých 60%. Čili jsme s nimi velmi ekonomicky spojeni. Tak tam je úplně jiná nálada. Samozřejmě hovoří také o Řecku, nelíbí se jim, že by Německo mělo platit za Řeky jejich dluhy, což chápu, nám by se to taky nelíbilo, protože to vede k tomu, že pak si každý řekne, tak to je báječný, budeme dělat dluhy, užijeme si a někdo jiný to za nás zaplatí.

Takže tomu rozumím, ale nikde tam necítíte takovou pochmurnou depresivní náladu jako tady, kde by se na lidi řítilo z médií a ze všeho, že je krize, že je recese, že se musí uskromňovat, že musí šetřit, že jejich platy musí klesat. To tam nikde neslyšíte. Já se ptám, jak je to prostě možné.

A jediné vysvětlení je psychopatie naší vlády, která skutečně podlehla psychologii prostě obleženého tábora, kde my jsme v té obležené pevnosti a tady si furt říkáme, už se nám zásoby tenčí, už nemáme skoro vodu, za chvilku nebude co jíst, všichni lidi musíte se uskrovnit, a tady to do těch lidí média i ti vládní politici cpou horem dolem. Úplně lhostejno, v jaké situaci je okolí. A já se vůbec nedivím těm lékařům, že na tuhle hru nechtějí přistoupit. A spíš se divím zbytku veřejnosti, že si to nechá od té vlády líbit, že prostě mám až úplně neuvěřitelný pocit, že některé skupiny obyvatel tomu tak podlehly, že tomu snad i věří, že jsme skutečně v té obležené pevnosti, kde se zásoby tenčí.

Ondřej KONRÁD, moderátor

Rozhovor se stínovým ministrem zdravotnictví, hejtmanem Středočeského kraje a poslancem České strany sociálně demokratické Davidem Rathem připravili Jana Šmídová a Petr Holub.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?