Rath vrací do ordinací pacienty s maličkostmi, tvrdí ministerstvo zdravotnictví

21. 4. 2009 9:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud se Davidu Rathovi opravdu poadří prosadit zrušení zdravotnických poplatků, nažene zpátky do ordinací lékařů i lidi s drobnými potížemi a vyčerpá tím peníze na léčbu těžkých nemocí, soudí náměstek odstupující ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr...


Následek zrušení zdravotnických poplatků? Bude méně peněz na těžké pacienty, říká expert ministerstva.

Šnajdr tak reagoval na informaci, kterou jako první zveřejnil on-line server iHNed.cz. David Rath totiž získal dostatečnou podporu pro další kolo omezení poplatků u lékaře. Kromě poslanců ČSSD a KSČM jsou pro jejich omezení u důchodců a invalidů i bývalé poslankyně zelených Věra Jakubková a Olga Zubová, lidovec Ludvík Hovorka a Evžen Snítilý (zvolený za ČSSD, ale v klíčových hlasováních pomáhal vládní koalici).

Šnajdr prognózuje, že kvůli úbytku peněz vybraných od pacientů ve formě poplatků nebudou mít specializovaná centra za co léčit finančně velmi náročné choroby či provádět drahé operace a zákroky.

„Musíme si jasně říci, zda chceme falešnou paralenovou solidaritu, nebo pro vážně a těžce nemocné špičkovou moderní péči bez omezení a včas. Bez peněz to nikdo neumí, kdyby to David Rath dokázal, získal by Nobelovu cenu z ekonomie zdravotnictví. Nevšiml jsem si, že by se okolní evropské země jezdily k němu učit,“ poznamenal podle agentury ČTK Šnajdr.

Zdravotní pojišťovny budou mít letos kvůli krizi jedenáctimiliardový propad ve výběru pojistného. Po zrušení většiny poplatků by se zvětšil o dalších několik miliard.

Šnajdr si myslí, že výsledek by byl okamžitý. Od 1. dubna, kdy přestaly platit děti v ambulancích, skokově stouply návštěvy dětí, které si chodí pro falešné omluvenky, upozornil náměstek.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

iHNED.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?