Rath: VZP poprvé hospodařila s přebytkem

2. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna poprvé po dlouhé době v prvním pololetí letošního roku hospodařila s přebytkem. "Všeobecná zdravotní pojišťovna měla v prvním pololetí výdaje 48 miliard a příjmy 53 miliard. Její dluh, který k 1. lednu letošního roku činil deset miliard korun, se snížil na pět miliard," oznámil v úterý ministr zdravotnictví David Rath...


„Podařilo se nám ozdravit finance VZP a ta dnes patří mezi dobře fungující zdravotní pojišťovny. Doufám, že nové vedení udrží tento trend dlouhodobě,“ řekl ministr.

Dodal, že je to „nová etapa zdravotních pojišťoven, kdy se podařilo snížit míru chaosu v systému“.

Po měsíci vyhodnotí lékovou vyhlášku

Rath řekl, že ministerstvo zdravotnictví po měsíci vyhodnotí dopad nové lékové vyhlášky na pacienta, která začala platit od 1. srpna.

„Na 99,9 procenta garantujeme, že lidé se ke svému léku vždy dostanou a doplatky za něj by neměly být vyšší, spíše nižší, než byly doposud,“ uvedl Rath.

Podle něj přehodnocení cen léků v důsledku nově zavedené diferencované marže lékárníků a velkodistributorů léčiv, které se k 1. srpnu muselo udělat, je největší zásah do lékové politiky za posledních zhruba 30 let.

„U lacinějších léků je marže vyšší a tam půjde cena léků mírně nahoru, na stokoruně zhruba o čtyři koruny. Naopak u velmi drahých léků nad 5000, kde až dosud byla marže 29 procent, je nyní jen 10 procent, a tím tyto léky jsou i levnější,“ řekl Rath.

Informoval, že bohužel některé farmaceutické firmy ještě se svým zlevněním léků čekají, prý podle toho, zda budou mít odbyt, nebo ne. „Mohly reagovat dříve,“ řekl Rath. Podle něj také lékárníci jsou vcelku spokojeni. Na dotaz, že stále ale tvrdí, že marže, která je nyní pro ně výhodnější, mohla být ještě strmější, Rath řekl: „Asi se inspirovali ve známé hře Lakomec.“

Rath doporučil pacientům, aby v případě, že mají lék s doplatkem, požádali svého ošetřujícího lékaře, aby je převedl na lék bez doplatku se stejným účinkem. V každé lékové skupině, a těch je tři sta, je nadále zaručeno, že bude alespoň jeden lék plně hrazen zdravotní pojišťovnou.

„Ve skutečnosti je jich ale plně hrazeno asi 2000, což je čtvrtina ze všech medikamentů, které se k léčení v ČR nejvíce používají,“ uzavřel Rath.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Ing. Zdeněk Charvát, daňový poradce

Ministrovi se to lehce vychloubá, ale vlastně nemá skoro k čemu. On totiž tento přebytek vznikl hlavně tím, že stát předsunul své platby (celkem přes 5 miliard korun) z druhého pololetí. Takže se vlastně o žádný přebytek nejedná, protože VZP bude muset naprostou většinu z této částky, která se týká právě jí (a to je přes 4,5 miliardy Kč) ve druhém pololetí vrátit. Takže opět ministr Rath bezostyšně ve světle této skutečnosti lže, neboť hospodaření bylo maximálně vyrovnané, a to ještě za asistence ministrových restrikcí, jejichž dopad na nemocnice ještě nikdo za prvé pololetí 2006 nevyčíslil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?