Rath znovu požádal o převod nemocnic do neziskového holdingu

29. 4. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj podal novou žádost o převod pěti oblastních nemocnic do neziskového holdingu. Předchozí návrh na zápis do rejstříku veřejných neziskových zdravotnických zařízení ministerstvo zdravotnictví zamítlo kvůli procesním a právním chybám. O podání nové žádosti v úterý ČTK informovala mluvčí kraje Berill Mascheková.


Nový návrh obsahuje údaj o dni zápisu do registru i podpisový vzor, které v předchozí žádosti chyběly. Hejtman David Rath (ČSSD) dřívější zamítnutí žádosti označil za šikanu a hrozil žalobou ke správnímu soudu. „Věřím, že nebude nutné využít právních prostředků, včetně trestního zákona,“ uvedl v průvodním dopise k nové žádosti adresovaném ministryni zdravotnictví.

Náměstek ministryně Marek Šnajdr již dříve uvedl, že Rath se pokusil obejít svůj vlastní zákon, aby splnil předvolební sliby, že ze středočeských nemocnic udělá neziskové organizace. „Nenavrhuje transformaci akciových společností na neziskové organizace, stejně tak majetek, který kraj podle návrhu hodlá do společnosti vložit, není v jeho vlastnictví. Pouze zřídil prázdnou slupku bez poskytování péče, formální holding, který má stávající akciové společnosti provozovat,“ míní Šnajdr.

Podle Ratha ale k zamítnutí nebyl žádný důvod. V žádosti podle něj chyběly banality, které šlo vyřešit v připomínkovém řízení. Podle hejtmana mělo ministerstvo po kraji požadovat doplnění žádosti, nikoliv ji rovnou zamítat.

Výhodou sdružení nemocnic do jednoho neziskového holdingu má být podle Rtaha mimo jiné to, že nemocnice ušetří díky centrálním nákupům zásob a služeb. Zaměstnancům prý podle hejtmana také stoupnou platy, v průměru o deset procent.

Opoziční ODS se tímto krokem nesouhlasí. „Každá nemocnice má mít svůj management, protože každá nemocnice je trošku jiná, zná své okolí a má být řízena z místa, a ne z Prahy,“ namítl nedávno mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS). Podle něj hrozí, že nemocnice bude řídit někdo, kdo o nich nebude nic vědět.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?