Rath: Ztráta povinného členství by české komory oslabila v Evropě

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by české profesní komory ztratily povinné členství, zkomplikovalo by to postavení jednotlivých profesí v rámci struktur Evropské unie, říká předseda ČLK David Rath...


HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Pokud by české profesní komory ztratily ze zákona dané povinné členství, zkomplikovalo by to postavení jednotlivých profesí v

rámci struktur Evropské unie. Dokonce by se mohlo stát, že by o našich svobodných povoláních rozhodovaly komory zahraniční, řekl prezident České lékařské komory David Rath.

O zrušení povinného členství se již několikrát pokusili politici a požadují jej i někteří členové jednotlivých komor, kteří jsou však ve výrazné menšině.

Asi nejdiskutovanější byl loňský pokus poslance Marka Bendy (ODS) zrušit povinné členství v komorách lékařů, lékárníků a stomatologů.

Tento týden budou poslanecké kluby jednat o návrhu poslance Václava Mencla (ODS) zrušit povinné členství v České komoře architektů a České komoře autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

„Pokud by se to podařilo v jakémkoliv oboru, budeme mít poměrně komplikovanou situaci jako profese mezi zeměmi EU,“ řekl Rath.

Podle něj jsou v Evropě komory sdruženy na úrovni vrcholných evropských orgánů v seskupení, které ovlivňuje výkon té které profese ve všech členských zemích unie.


České komory jsou v této chvíli v roli přidruženého člena, ale jakmile ČR vstoupí to unie, stanou se plnoprávnými členy s právem hlasovat.

Ztráta zákonného zázemí by však jejich pozici mohla oslabit. „Ne, že by se vliv komor oslabil, ale u nás by rozhodovalo o lékařském povolání v podstatě přeneseně komora německá, francouzská, belgická, rakouská,“ uvedl Rath příklad. Podle něj by totéž platilo i o ostatních povoláních.

Podle Ratha je nyní otázkou pro politiky, zda si přejeme, aby u svobodných povolání jejich regulaci a vývoj ovlivňovaly zahraniční komory, nebo české komory.

V České republice je dvanáct komor s povinným členstvím. Tento termín znamená, že nikdo nemůže vykonávat určité povolání, aniž by byl členem příslušné profesní organizace.

K nejznámějším komorám patří lékařská, advokátní či stomatologická, tato sdružení ale mají i architekti, lékárníci, veterináři, notáři, auditoři, exekutoři, daňoví poradci a patentoví zástupci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?