Rath zůstává v čele ČLK i přes silné protesty mnoha členů

3. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro jeho setrvání se vyslovilo 156 delegátů sjezdu, 72 bylo proti. Několik delegátů kvůli údajnému zmanipulování sjezdu sál před hlasováním opustilo. "Tvrdím, že sjezd je zmanipulovaný jako nikdy. Předseda svévolně měnil pořadí bodů programu...


David Rath zůstává ve funkci prezidenta České lékařské komory (ČLK). Rozhodli o tom na včerejším pátečním zasedání delegáti sjezdu komory v Brně. Ačkoli byl prezident podroben ostré kritice lékařů, v hlasování o důvěře obstál. Pro jeho setrvání v čele komory se vyslovilo 156 delegátů, 72 bylo proti. Několik delegátů kvůli údajnému zmanipulování sjezdu sál před hlasováním opustilo. Sjezdu se zúčastní celkem 320 delegátů.

S Rathem získalo důvěru celé stávající představenstvo. To bylo stejně jako prezident zvoleno vloni, mandát vedení vyprší za tři roky. Rath obvinění, že manipuloval jednání sjezdu, odmítá.

Prezident naopak zaznamenal řadu úspěchů. K největším asi patří obhájení jeho dříve udělených odborných licencí. Ty zpochybňovali členové revizního výboru komory s tím, že licence byly Rathovi uděleny na základě jím předložených neúplných nebo zkreslených údajů. Rath před sjezdem přiznal, že před 12 lety uvedl v žádosti o licence nesprávné údaje a omluvil se za to. Revizní komise kritizovala i hospodaření komory.

Při šestihodinovém jednacím maratónu úvodního dne zasedání se příznivci i odpůrci současného vedení ostře napadali; padala obvinění ze lží a podvodů, nechyběly nesouhlasné výkřiky a bouchání do stolů.

Tvrdím, že sjezd je zmanipulovaný jako nikdy. Předseda svévolně měnil pořadí bodů programu. Nerespektoval, že o procedurálních návrzích se musí hlasovat ihned. Byl-li takový návrh podán, vznesl hned protinávrh, o němž nechal hlasovat,“ kritizuje Rathovo vedení sjezdu bývalý mluvčí ČLK Jan Jelínek.

Prezident se však hájil tím, že sjezd jako nejvyšší orgán může měnit způsoby projednávání. „To znamená, že se může rozhodnout, že nějaká diskuse bude zkrácena nebo že diskuse nebude,“ řekl novinářům.

Na protest proti způsobu řízení sjezdu Jelínek rezignoval na členství v takzvaném přípravném předsednictvu. Delegáty jednání rozčílil i fakt, že hlasovali o programu sjezdu, ačkoli se později ukázalo, že část účastníků jednání měla odlišné programy. „Z mých informací plyne, že někteří delegáti měli programy určené ke skartaci. Jak se k nim dostali, skutečně netuším,“ uvedl Rath. Rozdíly mezi oběma návrhy programů však podle něj nebyly zásadní.

Zatímco Rath je faktickým vítězem prvního sjezdového dne, na straně poražených skončila revizní komise. Její zpráva, kritizující udělení licencí Rathovy odborné kvalifikace nebo tvrzení o špatném hospodaření, totiž nebyla přijata. Větším úspěchem komise je jenom rozhodnutí sjezdu o ukončení spolupráce s vydavatelem časopisu Osobní lékař, která nebyla pro komoru údajně výhodná.

Komise také v odmítnuté zprávě tvrdila, že vedení ČLK špatně hospodaří, například že do účetnictví nebyly zahrnuty milionové výnosy z příjmů. Nedávno v této souvislosti padlo i trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením ze spáchání řady hospodářských deliktů. Přítomný auditor sice potvrdil, že v účetnictví jsou chyby, které může šetřit finanční úřad, spíše se však vedení komory zastal. Revizní komise tak neuspěla, Rath ji dokonce obvinil z toho, že je centrem opozice. „Neplní svou funkci a je neobjektivní“, uvedl Rath. Jediným cílem komise je podle něj pouze odstranění představenstva. Na protest proti těmto slovům opustil razantně jednací sál člen komise Petr Dominik.

Součková nečekaně přijela a pak nečekaně odjela

Zpočátku to vypadalo, že na sjezd největší lékařské organizace nedorazí ani ministryně zdravotnictví Marie Součková.

„Nepřijede, protože se věnuje své senátorské kampani,“prohlašoval Michal Sojka z tiskového oddělení komory. V neděli však ministryně nečekaně dorazila. I ona se široce zabývala setrváním Davida Ratha v čele komory.

Jak řekla, respektuje to, ale nadšena tím není. Součková je s Rathem v křížku už delší dobu, protože komora žádá její odvolání.

„Některé věci nebyly vyvráceny,“řekla ministryně novinářům. Součkové, která je rovněž členkou komory, prý vadí hlavně hospodaření představenstva. Zmínila dodatečný daňový doplatek 1,2 milionu korun, který musí komora zaplatit. Auditor totiž zjistil, že některé zdanitelné příjmy nebyly do účetnictví zahrnuty.

„Domnívala jsem se, že profesionálové by měli především být ukázkou etiky a také toho, že budou respektovat zákony,“ poznamenala Součková.

Pak se však snesla tvrdá kritika i na její hlavu. Se svou zprávou o řešení krize ve zdravotnictví totiž lékaře nepřesvědčila a ti jí to dávali hlasitě najevo. Nakonec Součková jak zaznamenala Nova povolala mobilem podřízeného: „Pane řediteli, přijďte mě vystřídat.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?