Rathova krycí clona

19. 1. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Středočeský kraj je laboratoř, kde si ČSSD testuje některé radikální nápady pro chvíli, kdy začne vládnout i na celostátní úrovni. Hejtman David Rath je opět předvojem pokroku: nejenže "ruší" veškeré poplatky ve zdravotnictví, ale i privatizaci nemocnic. Dejte mu volební vítězství, a pohne celou zemí. Ale předtím mu dejte lepší právníky," píše Tomáš Němemček...


Středočeský kraj je laboratoř, kde si ČSSD testuje některé radikální nápady pro chvíli, kdy začne vládnout i na celostátní úrovni. Hejtman David Rath je opět předvojem pokroku: nejenže „ruší“ veškeré poplatky ve zdravotnictví, ale i privatizaci nemocnic. Dejte mu volební vítězství, a pohne celou zemí. Ale předtím mu dejte lepší právníky.

Zpochybnění privatizace nemocnic, jež se dostalo hejtmanovi do rukou, si žádá jisté hypnotizérské umění. Doktor Rath by měl majitelům hledět upřeně do očí a vemlouvavě šeptat „smlou-va je ne-plat-ná“. Sama právní argumentace (jako třeba že převod schválila rada poměrem 9:0, nikoli 11:0) totiž nepůsobí zrovna silně. Autor analýzy, advokátní kancelář Vodičková se sice zdravotnictvím zabývá, ale řekněme to takto: v databázi antimonopolního úřadu lze nejméně jeden její případ z oboru (zakázky nemocnice Zlín) najít, zrovna ten však prohrála.

Proč to tedy hejtman dělá? Protože každý výsledek je pro něj dobrý. Když budou vlastníci nemocnic dost sugestibilní, přistoupí na smír. Nebudou-li, aspoň dostanou lekci, kdo je v kraji gosudarem. Zároveň audit použije jako další důkaz o intelektovém handicapu svého předchůdce Petra Bendla: Vidíte – ani neumí napsat smlouvu. A voliči vidí, jak velmi David Rath pro ně pracuje.

Celý komentář si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Tomáš Němeček, iHNED.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?