Reakce Jaromíra Gajdáčka na stanovisko Sebeobrana lékařů

27. 5. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisková zpráva Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Reakce na dokument Sebeobrana lékařů.


Reakce prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generálního ředitele největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR JAROMÍRA GAJDÁČKA na stanovisko ČLK, LOK a dalších devíti specializovaných organizací lékařů, nazvané Sebeobrana lékařů

„Podle představ ČLK a dalších zástupců lékařských organizací, je standardem to, že zdravotní pojišťovny proplatí lékařům každou odeslanou fakturu, bez ohledu na to, zda byla vystavena oprávněně nebo ne.

Standardem podle ČLK je jistota smluvního vztahu bez kontroly, zda lékař léčí, jak má. Vycházejí patrně z filozofie, že pro lékaře nemají platit žádné kontrolní mechanismy, tak jako platí v jiných oborech.

Reforma zdravotnictví konečně dává zdravotním pojišťovnám šanci získat tolik potřebné pravomoce, ale i zodpovědnost, aby se mohly chovat jako opravdoví správci peněz, vybraných od občanů na jejich léčení a skutečně pohlídat, že tyto peníze budou vynakládány co nejúčelněji ve prospěch zdraví občanů.

Zdravotní pojišťovny zastupují své klienty-pacienty, kteří chtějí za své peníze dostat kvalitní léčbu za rozumnou cenu, ne je jen nekontrolovatelně rozdávat podle přání lékařů.“

V Praze dne 26. 5. 2011

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?