Reakce zdravotníků na schválení reforem ve vládě zdrženlivé

30. 6. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Reakce zdravotnické veřejnosti a pojišťoven na schválení tří reformních norem vládou jsou zdrženlivé. Nikdo z oslovených, s výjimkou legislativního náměstka ministerstva zdravotnictví Martina Plíška, nevěděl, jaké znění ministr Leoš Heger (TOP 09) kabinetu dal.


Zazněly i výtky, že ministr se zdravotníky málo komunikuje, případně nekomunikuje vůbec. Zdravotní pojišťovny uvítaly výměnu staré normy za modernější, nedokonalosti se podle nich dají opravit.

„Už přinejmenším měsíc jsme u pana ministra nebyli, jen jsem se doslechla, že vláda mu posvětila nápady, že zdravotnické zařízení zaplatí milion korun, když neumožní nahlížet do dokumentace a návštěvu kdykoli a komukoli se zachce,“ řekla ČTK místopředsedkyně lékařských odborů a šéfka revizní komise lékařské komory Jana Vedralová.

Podle ní jdou zákony o službách, specifických službách a záchrance proti lékařům a všem zdravotníkům. Podle prezidentky Platformy zdravotních pojištěnců Michaely Filipové naopak jdou proti pacientům. Ztratí podle ní jistotu, jakou péči má zdravotnické zařízení poskytnout. Bude prý záležet na finančních možnostech daného zařízení.

Náměstek Plíšek kritiku odmítl. „My teď sjednocujeme režim poskytování zdravotních služeb pro státní i nestátní poskytovatele, zakotvujeme uceleně práva pacientů i práva a povinnosti poskytovatelů,“ řekl ČTK. Jako velkou novinku jmenoval hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb.

Vláda souhlasila se změnami, jako je vyloučení kastrací u osob zbavených způsobilosti k právním úkonům. Rozhodla, že ohledání zemřelých a pohotovostní služby budou mít na starosti kraje, dostanou na to od státu peníze.

Heger z norem ještě před projednáním na vládě vyňal úpravu potratů kvůli sporům o to, zda je povolit v Česku také cizinkám, které zde dlouhodobě nebo trvale nežijí. Ministr je proti potratové turistice.

Podle šéfa gynekologů Vladimíra Dvořáka by toto právo měly mít cizinky bez rozdílu pobytu, zvlášť když si potrat samy platí. Dvořák by byl rád, aby ve finální verzi zákonů zůstala úprava, že sterilizaci lze používat i jako antikoncepční metodu u zdravých lidí, jak je to běžné v zahraničí. V Česku jsou sterilizace zatím jen ze zdravotních důvodů.

Lékaři se podle zjištění ČTK také obávají ohlášené změny, že by si pojišťovny mohly zřizovat svá zdravotnická zařízení. V takové konkurenci prý nemohou soukromé ambulance obstát. „To by nám vadlo, proti tomu jsme protestovali,“ řekl šéf Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček naopak vítá, že by pojišťovny tuto možnost dostaly. Podle něj lékaři protestují, protože se obávají, že jim pojišťovny „uvidí do karet“. Pojišťovny ale podle něj získají referenční pracoviště, a tak budou lépe kontrolovat vykazování péče jednotlivých ordinací, což ušetří systému peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?