Recept pro zdravotnictví: konkurence

22. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zveřejnit informace, jak kvalitně který lékař léčí. A pokud se zjistí, že nemocnice odvádí špatnou práci, pak neváhat a celé zařízení zrušit. To mimo jiné navrhuje tým Světové banky, který má na žádost ministra financí Bohuslava Sobotky dohlížet na reformu zdravotnictví. A navrhuje to udělat rychle, v řádu měsíců...


Chawla je hlavním poradcem slovenské vlády při jejích reformách a Čechům doporučuje stejně tvrdý postup: „Dohlédněme, ať je konkurence skutečná, ať nemocnice plavou, nebo padnou ke dnu,“ říká expert.

Podle slovenského vzoru doporučuje zavést poplatky u lékaře, které tam činí 20 korun. Tím se podařilo zabránit zneužívání péče i zbytečnému předepisování léků.

Také je nutné omezit dosud bezbřehou volbu lékaře - pacienti by měli například chodit k ambulantním specialistům jenom s doporučením od praktického lékaře.

„Možná s tím nebudete souhlasit,“ připouští Chawla a dodává: „Ale pokud si můžete dovolit luxus opaku - tak prosím.“

Česká vláda je nucena oddlužovat zdravotnictví každý rok. Ministr Josef Kubinyi včera pro Frekvenci 1 řekl, že letos bude ztráta resortu možná až dvacet miliard. Loni stát doplácel sedm.

DÁLE ČTĚTE:
Světová banka:Zavřete nemocnice, které odvádějí špatnou práci

Dalším krokem reformy by podle Světové banky měly být zákony, které by zavedly konkurenci zdravotních pojišťoven.

Veřejné debaty s expertem Světové banky se včera měli účastnit ministr financí

Sobotka i jeho kolega Kubinyi. Oba se omluvili.

Mukesh Chawla upozorňuje, že žádný z ministrů posledních vlád se o skutečnou reformu zadluženého zdravotnictví ještě nepokusil: „Dosud tady k žádným systémovým změnám nedošlo.“

Doporučení Světové banky chválí Pavel Hroboň, jeden z expertů, kteří se podíleli na novém zdravotnickém programu ODS: „Může to rozplést problémy našeho zdravotnictví a je dobře, že to zaznělo na oficiálním fóru.“

Další debaty o zdravotnictví na nejvyšší úrovni proběhnou nejpozději v polovině července, kdy ministr Kubinyi slíbil předložit svou koncepci zdravotnictví.

Petr Holub, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?