Řecko hlásí první SARS

14. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řecko včera oznámilo prvního pacienta s podezřením na SARS. Obdobné prohlášení týž den učinila Nigérie. Naopak v epicentru nemoci v Hongkongu zaznamenali prý úbytek počtu nakažených...


ATÉNY -

„Máme podezření na první výskyt SARS v Aténách,“ uvedl včera ráno na tiskové konferenci řecký ministr zdravotnictví Costas Stephanis.

Do nemocnice se tu dostala žena, u níž lékaři zaznamenali jasné symptomy, tj. zvýšenou teplotu a kašel, naznačující možný výskyt smrtícího onemocnění. Žena do metropole přicestovala z Hongkongu. Atény již přijaly bezpečnostní opatření na letištích a v přístavech.

Úřady se obávají, že šíření choroby může ohrozit pořádání olympijských her v příštím roce i blížící se turistickou sezónu.

První úmrtí člověka na SARS v zemi včera oznámil nejlidnatější africký stát - Nigérie, kde zemřel po návratu z Asie zdejší obchodník.

Čínské úřady poněkolikáté oznámily, že mají situaci pod kontrolou. Počet lidí v karanténě poklesl ve srovnání s minulým týdnem jen v Hongkongu z 16 tisíc na 10 tisíc osob. Vláda nešetří na řešení krize finačními prostředky ani chválou.

Peking včera například odměnil lékaře a zdravotní sestry za jejich hrdinské úsilí v boji proti chorobě.

Panika naopak podle agenturních zpráv zcela ochromila Tchaj-wan, kde se nemoc počátkem týdne přesunula z hlavního města Tchaj-peje na jih ostrova. Místní zdroje oznámily, že mrtvý muž, zubař, se nakazil pravděpodobně od nějakého pacienta.

Právo, 14.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?