Řečtí soudci a lékaři stávkují kvůli vládním škrtům

18. 9. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Řečtí soudci a nemocniční lékaři včera zahájili dlouhodobější protestní stávku namířenou proti dalším úsporným opatřením vlády, která vedou ke snížení jejich platů. Soudy i nemocnice budou řešit jen akutní případy, zatímco běžná právní agenda a ošetření se odkládají.


Soudci se pustili do dvoutýdenní stávky, během níž nehodlají projednávat majetkové právní spory včetně případů, v nichž například stát vymáhá peníze od neplatičů daní nebo vede řízení proti narušitelům veřejného pořádku. Občané protestní akci pocítí na svých bedrech zejména v odkladech rozvodových stání či dědických řízení. Naopak se stávka nemá dotknout například závažné trestné činnosti.

Účastníkům protivládní demonstrace před budovou nejvyššího soudu v metropoli Aténách dnes slíbila předsedkyně sdružení soudců a veřejných žalobců Vasiliki Thanu, že stávkující jsou odhodláni za svá práva garantovaná ústavou tvrdě bojovat.

Stávka na dobu neurčitou

Lékaři ve státních nemocnicích vstoupili dnes do stávky na neurčitou dobu, aby tak protestovali proti nepropláceným přesčasům. Připojili se tím ke kolegům ze soukromých zdravotnických zařízení, kteří stávkují od začátku měsíce proti tomu, že jejich úkony na pacientech státních zdravotních pojišťoven nejsou prakticky propláceny. V tomto ohledu odmítají již dlouhodobě lékárny vydávat lidem léky na předpis za sníženou cenu, protože rovněž od pojišťoven nedostávají příslušný finanční doplatek.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a letos dostává Řecko po částech druhý záchranný balík 130 miliard eur.

Další splátka závisí na dalších řezech ve státním rozpočtu. Vláda minulý týden rezolutně odmítla propouštět další desítky tisíc státních zaměstnanců. Spekuluje se, že tento úsporný krok vykompenzuje zvýšení hranice pro odchod do důchodu z 65 na 67 let, čímž by se ulevilo penzijnímu systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?