Ředitel českolipské nemocnice: Nedostatky máme skoro všude

27. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S nedostatky ve svém hospodaření se stále potýká zadlužená krajská nemocnice s poliklinikou v České Lípě. "Nacházíme je skoro všude," řekl ředitel nemocnice Miroslav Vacek. Bývalého ředitele vystřídal loni na konci listopadu...


ČESKÁ LÍPA -

V roce 2003 dosáhla ztráta nemocnice 42 milionů korun, z nich osm milionů dělaly pokuta finančnímu úřadu a prohraný soud s firmou SMS. „V průměru jsme se každý den zadlužovali asi 100 tisíci korunami, letos v lednu však již naše ztráta nebyla tak velká jako loni,“ upozornil ředitel. Místo tří milionů korun činila zhruba 1,7 milionu.

Ředitel si zve do nemocnice odborníky. Prověřují všechna pracoviště, zda se tam dají zvýšit příjmy a snížit výdaje.

„Nechce však zatím ušetřit tak, že by začal propouštět lékaře, sestry a ostatní střední zdravotnický personál,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů (LOK-ČSL) v českolipské nemocnici Vratislav Škoda. Lékařům zůstaly letos zachované jejich platy z loňska.

Spokojeni s nimi nejsou, ale ani kvůli nim a ani kvůli dalším úsporám LOK-ČSL se stávkami nepočítá.

„Odboráři pochopili, že věčné zadlužování nemocnice by vedlo do záhuby. Nová opatření chápou, i když jsou bolestivá,“ prohlásil Vacek. Právě nyní skončila prověrka v nemocniční prádelně. Podle najaté odbornice je v ní pět lidí navíc. „Buď je propustíme, nebo si na sebe musí vydělat a začít víc prát pro zákazníky mimo nemocnici,“ upozornil Vacek.

Ředitel se chystá zvýšit příspěvek zaměstnanců na stravu. Platí za ni zatím 15 korun. „Je to málo. Jedna kolegyně mně například říkala, že svému dítěti připlácí ve škole na oběd 18 korun,“ dodal Vacek.

Nemocnice hodlá své příjmy vylepšit také převzetím lékárny. Ačkoli se nachází v její budově, dosud lékárnu pouze pronajímá. „Když ji začneme provozovat sami, budeme mít větší zisk než z pronájmu,“ podotkl Vacek.

Podle něj pomůže k odbourávání dluhů i manažerské vzdělávání vedoucích pracovníků. Vůbec poprvé se tříčlenný tým z České Lípy zapojí do prestižního programu Project Hope. Své poznatky pak předá kolegům.

„Potřebujeme, aby přibližně 30 klíčových zaměstnanců mnohem lépe spolupracovalo při řízení nemocnice a utužovala se soudržnost mezi nimi,“ uvedl Vacek.

Na konci loňského roku dostala nemocnice od státu 74 milionů korun na oddlužení. Vacek chce, aby se již v první polovině letošního roku přestala dále zadlužovat a později z vytvořeného zisku splácela své zbývající závazky vůči dodavatelům.

V nemocnici pracuje 90 lékařů, 420 sester a ostatního středního zdravotnického personálu a 300 dalších zaměstnanců. Mzdy a ostatní osobní náklady tvoří v českolipské nemocnici zhruba polovinu z čtyřsetmilionového ročního rozpočtu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?