Ředitel Chrudimské nemocnice bude zřejmě odvolán

1. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Chrudimské nemocnice Vojtěch Němeček zřejmě brzy skočí ve své funkci. Posledního června mu vyprší smlouva, která nebude zřejmě prodloužena. Důvodem je závažné manažerské pochybení při předkládání nájemních a podnájemních smluv zakladateli akciové společnosti, tedy Pardubickému kraji. Na místo nového ředitele bude zřejmě vypsáno výběrové řízení...


„Valná hromada Chrudimské nemocnice si uvědomuje, že ředitel Vojtěch Němeček napomohl svou prací ke zlepšení chodu nemocnice, nicméně je třeba hledat někoho s lepšími manažerskými schopnostmi,“ uvedla Právu radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).

Rozhodne se tento týden

Krajští radní Němečkovi vyčítají to, že nezvládl administrativní řízení organizace. Němeček jejich tvrzení odmítá.

Konečný verdikt vynese valná hromada akciové společnosti tento týden.

Podle Tauberové Němeček jako manažer pochybil při předkládání smluv zřizovateli, tedy Pardubickému kraji. Po přeměně nemocnice z příspěvkové organizace na akciovou společnost v říjnu 2007 musely být všechny smlouvy převedeny na nový subjekt. „Až do letošní zimy to nebylo dořešeno. Je to spíše administrativní problém,“ dodala Tauberová. Němeček si žádných chyb není vědom. „Vždy jsem jednal ve prospěch nemocnice. Na akciovou společnost byly převedeny prakticky všechny smlouvy s výjimkou dvou, což je ale jen zlomek z několika set smluv,“ řekl pro ČTK Němeček.

V těchto dvou případech podle něj nebylo nutné kontrakty měnit, nestály o to ani druhé smluvní strany.

Hospodaření Chrudimské nemocnice se v poslední době výrazně zlepšilo. Na rok 2008 měla naplánovanou ztrátu 27,5 miliónu korun, skutečná ztráta činila 13,5 miliónu korun. Letos by podle představ vedení kraje měla již hospodařit s vyrovnanou bilancí.

Část lékařů Chrudimské nemocnice podepisuje proti tomu, aby Němeček ve funkci skončil, petici.

Šéf Lékařského odborového klubu nemocnice Tomáš Vondráček se k protestu nepřipojil, čeká na konečné rozhodnutí valné hromady a na její zdůvodnění.

René Chvalina, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?