Ředitel Josef März: Opilci i bezdomovci se svou situaci snaží často řešit přes nemocnici

25. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhovor s generálním ředitelem Karlovarské krajské nemocnice o přístupu zdravotníků k agresivním a problémovým pacientům.


Sestřičky v krajské nemocnici jsou údajně zděšeny tím, že se o opilé musejí starat. Jaký je váš názor na tento problém?

Recept zatím chybí. Sestřičky nejsou zděšeny, snaží se ke všem pacientům přistupovat profesionálně a s maximální péčí, ale často zbytečná péče o tyto pacienty, nemluvě o jejich chování a často agresivitě, je obrovsky demotivující. Myslím, že by měl být razantně a hlavně důsledně řešen problém úhrady veškeré vynaložené péče, kterou těmto pacientům poskytujeme, a to z jejich kapsy, protože míra zatížení zdravotnictví nejen finanční, ale i morální se neustále zvyšuje.

* Podle ombudsmanky je lékař jediným odborníkem, který opilce pošle buď na záchytku, nebo do domácího ošetření. Souhlasíte?

Na to si netroufnu takto jednoznačně odpovědět. Myslím, že při chybění známek poranění a vyloučení několik základních možných příčin stavu, který se opilosti může podobat, by tuto kompetenci mohl mít na základě jasných pravidel (která by jej chránila) i vyškolený záchranář nebo sestra, případně zasahující policista.

* Mělo by podle vás být záchytek více? Proč se o opilce musejí starat lékaři?

Pokud zvolíme systém záchytek, pak by jich mělo být více, zejména pro obrovské komplikace při transportu mezi městy kvůli nevyjasněným a nezakotveným kompetencím složek integrovaného záchranného systému v této problematice. Nicméně řešením může být i systém jiný, převzatý z jiných zemí. Každopádně ve všech případech je nezbytné jasně vymezit podmínky a postupy zúčastněných.

* Co dělat s dětmi do devatenácti let, které v opilosti vždy skončí na dětském oddělení?

Tady si myslím, že pokud je jednoznačně vyloučen jiný problém než samotná opilost, nastupují rodiče.

* Jak se nemocnice může bránit proti agresivitě mladých opilců či drogově závislých? Před několika lety sestřičce zlomili i ruku.

Jak už jsem řekl, chování těchto lidí, včetně agresivity, je jedním z hlavních faktorů, které umořují a spotřebovávají naše velmi kvalitní a vzdělané sestřičky, kterých je mi v těchto případech opravdu líto. Vlastnímu násilí není možné vždy předejít nebo zabránit, často je to náhlé a nečekané, a i když ochranku máme, většinou je pak řešení v rukou policie. Ale častější a možná i horší je verbální agresivita. Výčet jmen, nadávek a výhrůžek by byl nekonečný.

* V poslední době se množí případy, že bezdomovec se před špatným počasím ukryje na ambulanci a nekompromisně vyžaduje lékařské ošetření. Pochopitelně v teple. Odmítnout jej nelze. Jde s tím něco dělat?

Bezdomovci jsou v poslední době, i v souvislosti s alkoholem, jistě agresivnější a úpornější. Svou situaci se často snaží řešit přes nemocnici ­ jako potřebu ošetření nebo „jen“ přespávání na WC nebo chodbách. Některé figurky jsou notoricky známé po celých Varech a šance nějak to řešit radikálně prakticky není. I vzhledem ke strachu zdravotníků, že pokud podobného člověka vyprovodí předareála jemu se něco stane dodatečně, bez vazby na ošetření, budou pranýřováni a obviňováni…

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?