Ředitel má podporu

19. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pátek by mělo proběhnout jednání ředitele nemocnice v Třebíči Jaroslava Soukupa s vedením ústavního Lékařského odborového klubu (LOK). Ten je mezi nemocničními odbory nejtvrdším odpůrcem návrhu vedení nemocnice, které...


Zřizovatel nemocnice v Třebíči, Okresní úřad (OÚ) Třebíč, plně podporuje vedení nemocnice v situaci, která v zařízení vznikla v důsledku vládního nařízení o zvýšení platů.

Přednosta OÚ František Jonáš uvedl, že hospodářská situace nemocnice, za kterou nese odpovědnost bývalé vedení, padá tak trochu ina vrub odborů, které v době vzrůstajících potíží mlčely. V pátek by mělo proběhnout jednání ředitele nemocnice v Třebíči Jaroslava Soukupa s vedením ústavního Lékařského odborového klubu (LOK). Ten je mezi nemocničními odbory nejtvrdším odpůrcem návrhu vedení nemocnice, které žádá při 18procentním zvýšení tarifních mezd snížit o pět procent mimotarifní složky platů. Podle ředitele Soukupa totiž na plné navýšení bez dalších kroků nemocnice nemá prostředky. „LOK mi sdělil, že situaci chápe, ale krácení mimotarifních složek mzdy odmítá. Je samozřejmě nebezpečí, že vzhledem k nepodepsaným dodatkům pracovních smluv o přesčasové práci odmítnou lékaři nastoupit do služeb na pracovišti v okamžiku vyčerpání limitu, stanoveného Zákoníkem práce. Ale pro mě je profesionálně nepřípustné, abych rozdal víc, než mám,“ posteskl si Soukup. Jak dodal, jakýmkoli myšlenkám na směnný provoz se zatím tvrdě brání. „Rozbilo by se tím všechno, co je v nemocnici dobré, zejména personální vztahy,“ zamyslel se. Odborářům přitom tvrdí, že je na zvýšení platů ochoten věnovat veškeré navýšení příjmů od pojišťoven, ale prostor pro další přerozdělování nastane až tehdy, pokud se skutečně zvednou tržby. „Během února jsme nepokročili ve splácení faktur, vyrovnáváme závazky z loňského srpna. Kdyby přetekla trpělivost našich dodavatelů a oni nám vyměřili penále, přišlo by nás to na 10 miliónů korun,“ uvedl Jaroslav Soukup. Dodal, že nyní navíc musí myslet na zajištění 13. platů, které budou součástí červnové výplaty. Přednosta Jonáš vyjádřil řediteli Soukupovi plnou podporu. „Zúčastnil jsem se jednoho jednání s odbory. Považuji za zajímavé, že odbory, sdružující zaměstnance s nejnižšími platy, byly ochotny návrhy ředitele akceptovat. Zároveň mě zaráží hluchota vysokoškolsky vzdělaných lidí a nevím, jestli je za ní záměr, anebo prostá hloupost,“ řekl přednosta Jonáš. Pochválil přitom ředitele Soukupa za nápravu hospodářské situace zařízení a naznačil, že bývalé vedení nemocnice dostalo instituci do průšvihu mj. výzvami k „nepodporování zbytečné byrokracie“, což mělo za následek pokles vykázaných výkonů, a tím i nižší příjmy. Na této praxi se měli spolupodílet i lékaři nemocnice, kteří se tomuto přístupu nebránili.

Jana Pechová, Právo, 19.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?