Ředitel Měrka: Nemocnice odvrátila žalobu. Splácí miliony

5. 10. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nymburská nemocnice prý čelila žalobě za dlouhodobé neplacení krevních derivátů.


Společnost Nemocnice Nymburk, kterou vlastní město, převzala nemocnici v červnu. Od té doby se podle slov ředitele a jednatele Vladimíra Měrky podařilo snížit dluh z 29 milionů na 23. Zároveň nemocnice odvrátila hrozbu soudu.

„Když jsme přebírali nemocnici od společnosti Medigroup, zdědili jsme dluh 29 milionů. Ten se podařilo ke konci září snížit o 6 milionů,“ šokoval na zasedání zastupitelstva ředitel nemocnice Vladimír Měrka.
Ten snížil dluh podle svých slov na spotřebním zdravotnickém materiálu.

„Dá se šetřit a neplýtvat na ošetřovacím materiálu a na mzdách. Zvolil jsem první možnost. Vybrali jsme například jinou lékovou skladbu, která je ovšem pro pacienta plnohodnotná,“ vyjádřil ředitel.

Zároveň oznámil na veřejném zasedání zastupitelů, že začal řešit dlouhodobé závazky. „Nastavili jsme splátkové kalendáře s dodavateli, a plníme je. Odvrátili jsme soud za nezaplacené krevní deriváty. Dlužíme boleslavské nemocnici značnou částku. Ta po našem jednání stáhla žalobu,“ rozkryl Měrka.

Důležité také je, že nymburská nemocnice nebude od zdravotních pojišťoven krácena. „Zástupci pojišťoven vymysleli čtvrtletní vyhodnocování, dříve se vyhodnocovalo po roce,“ vysvětlil novinku ředitel Měrka. Potvrdil, že nemocnice má dobré vztahy s VZP, pojišťovnou Ministerstva vnitra a pojišťovnou Škoda.

Měrka dále představil nutné investice do nemocnice. „Na dvou pavilonech potřebujeme vyměnit okna. Oslovili jsme firmy a požádali je o ekonomické podklady,“ slíbil ředitel a jednatel v jedné osobě.
Do čtrnácti dnů předloží dozorčí radě a zaměstnancům koncepci, kam by měla nemocnice směřovat.
„To znamená třeba výčet pavilonů, které zůstanou, v jakém rozsahu ponecháme lůžkovou část atd.,“ vyjmenoval Měrka.

Zastupitel a lékař Vladimír Marek se pozastavil nad dopravní službou Transmed. Tu vlastní stále majitel společnosti Medigroup, která provozovala nymburskou nemocnici před městem, Martin Vojtíšek.
„Vždyť my tu naši nemocnici pořád kupujeme. Nejdříve od kraje, potom od Vojtíška, teď se chystáme koupit dopravní službu Transmed. Pořád kupujeme, přitom šetříme každou korunu,“ divil se Marek.

Podle starosty Miloše Petery chce Martin Vojtíšek prodat městu Transmed za 23 milionů korun. „Jestli si dobře vzpomínám, pan Vojtíšek před časem tvrdil, že Transmed prodá za 5 milionů,“ přidal se do diskuze zastupitel Petr Šmíd.

Ředitel Měrka se vrátil také ke kauze, kdy si čtenář Nymburského deníku stěžoval na chování personálu na interně. „Zjistili jsme, o jakého pacienta šlo a mohu vám říct, že to nebylo tak, jak se psalo,“ uvedl Měrka s tím, že nemocnice musí lépe komunikovat přes tisk.

Existují prý dotazníky pro pacienty, kde mohou vyplnit, zda byl přístup středně lékařského personálu etický. „Na ambulancích musí být přístup lékařů co nejlepší a nepříjemnější. U nás pracují profesionálové, nejsou to lidé z ulice. Musím se jich zastat,“ bránil své zaměstnance ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?