Ředitel nemocnice v Havířově odvolal všechny primáře

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ředitel Nemocnice s poliklinikou v Havířově Juraj Chomič odvolal ze svých funkcí všechny primáře, kromě oddělení patologie. "Důvodem byly neuspokojivé hospodářské výsledky nemocnice v minulém roce a potřeba nastolit konstruktivní atmosféru spojenou s jejím budoucím dobrým fungováním," uvedl ředitel...


„Na mém místě by to udělal každý. V žádném případě to neohrozí léčení pacientů,“ dodal.

Jeho předchůdce Radima Holuba odvolala rada kraje kvůli špatnému nakládání s léky. V havířovské nemocnici tehdy panovala napjatá atmosféra.

Personál se rozdělil na dvě skupiny. Jedna podporovala bývalého ředitele a druhá upozorňovala na vážné problémy v tomto zdravotnickém zařízení.

Ředitel dále zdůvodnil, proč neodvolal primáře patologie. „K jeho odbornosti nemám žádné výhrady a domnívám se, že je mužem na svém místě,“ podotkl.

Na obsazení postů primářů se nyní vypisují nová výběrová řízení. Zatím se neví, jestli se jim podaří tyto pozice obsadit kvalitněji.

„Nové obsazení uvolněných postů bude záviset na přihláškách zájemců. Termín ukončení přihlášek bude do tří týdnů od zveřejnění výběrového řízení, tedy přibližně do konce února,“ sdělil ředitel.

Od zájemců o uvolněné posty očekává, že to budou dobří lékaři. „Věřím, že se přihlásí i ti, co z této nemocnice před časem odešli. Snad zaznamenají změněnou atmosféru,“ poznamenal Chomič.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Webové stránky Nemocnice v Havířově

Do skončení výběrových řízení jsou bývalí primáři dočasně pověřeni vedením oddělení. Mohou se přihlásit i do nového výběru.

Podle vyjádření ředitele v současné době už problémy s dodávkami léků v nemocnici a jejich ukládáním nejsou.

Jako velmi pozitivní krok hodnotí odvolání všech primářů předseda Lékařského odborového klubu havířovské nemocnice Martin Sedláček. Každý nový ředitel má právo na to, aby si sestavil svůj tým, se kterým bude spolupracovat,“ uvedl Sedláček.

Věří, že z výběrových řízeních vzejde ten nejlepší tým, který zlepší fungování nemocnice. „Změna je podle mě standardní záležitost. Funkce primáře je totiž velmi náročná po odborné i psychické stránce,“ upozornil Sedláček.

Radim Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?