Ředitel neví, proč skončil

20. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mluvčí ministra zdravotnictví Ota Černý na dotaz VP proč byl Jarolím odvolán odpověděl, že ředitel, který je pouze deset dnů v roce na pracovišti, nemůže přece dobře řídit podnik. "To není pravda...


Velké pobouření panuje na špičkovém hematologickém pracovišti, kde se léčil i Josef Lux. Ne na hodinu, ale doslova na minutu zde v pátek odpoledne bez řádného vysvětlení ministr zdravotnictví Bohumil Fišer odvolal ředitele Petra Jarolíma.

Praha - Z pohledu lékařů zcela nepochopitelně odvolal v pátek ministr zdravotnictví Bohumil Fišer ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze Petra Jarolíma. Ústav má přitom vyrovnané hospodaření a před dvěma lety zde bylo přestavěno lůžkové oddělení. Nově je vytvořená banka pupečníkové krve, která patří mezi významná zařízení tohoto druhu ve světě. „Je to pro nás nepochopitelné,“ řekl včera zástupce ředitele ústavu Petr Turek. „Náš ústav fungoval velmi dobře, žádné zprávy o nespokojenosti ze strany ministerstva nebyly.“ Protože ministerstvo řediteli důvody odvolání nesdělilo, zaměstnanci se domnívají, že post šéfa stálo Petra Jarolíma především působení v USA.

Na dvou židlích

Pravdou je, že ředitel Jarolím pracuje na dvou židlích - v pražském ústavu a v americké nemocnici v Bostonu. „Pan ředitel nastupoval do Prahy před šesti lety, ještě za ministra Stráského, a už v té době pracoval v Bostonu,“ sdělil Turek. „O jeho činnosti v USA tedy věděli všichni, ani pro současného ministra to nebyla novinka.“ Mluvčí ministra zdravotnictví Ota Černý na dotaz VP proč byl Jarolím odvolán odpověděl, že ředitel, který je pouze deset dnů v roce na pracovišti, nemůže přece dobře řídit podnik. „To není pravda, pan Jarolím byl vloni devětkrát v České republice a to pokaždé minimálně na deset dnů,“ tvrdí jeho bývalá sekretářka Eva Vesecká. Tuto informaci nám potvrdil i zástupce ředitele Turek. „S panem ředitelem Jarolímem jsem byl ve styku neustále,“ uvedl Turek. „Prakticky denně jsme si mailovali nebo telefonovali. Věděl o všem, co se v ústavu děje, a bylo-li potřeba, dokázal rozhodnout ze dne na den. Nejhůře byl paradoxně dostupný, když trávil dovolenou Čechách.“

Nový ředitel? Ještě více funkcí!

Podle všeho tedy skutečným důvodem nebyla ani kumulace funkcí. I nově jmenovaný ředitel - profesor Pavel Klener - je totiž šéfem interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, kmenovým zaměstnancem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jejím prorektorem a přednostou 1. lékařské fakulty. „Ředitel Jarolím svoji funkci v Praze nezanedbával, jeho výkonnost byl obdivuhodná,“ tvrdí Turek s tím, že zda zůstane zástupcem i nově jmenovanému řediteli, zatím není jasné.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 20.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?