Ředitel NsP Česká Lípa: Katastrofické představy nesdílím

14. 10. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemohu jinak, než reagovat na tiskovou zprávu českolipské ODS, kterou využila liberecká redakce deníku DNES k tendenčnímu článku „ODS: Kraj ničí nemocnici v Lípě“. Tento, z mého pohledu zavádějící, text byl uveřejněn na Zdraví.Euro.cz 9. 10. 2009.


Českolipská nemocnice sice není v ideální kondici, ale katastrofické představy uvedené v tiskové zprávě ODS a článku nesdílím.

Strašení nedostatkem odborníků, odvoláváním primářů a rušením oddělení považuji téměř za trestuhodné. Zpráva navíc není pravdivá, protože byl odvolán pouze jediný primář, který je v důchodovém věku.

Jsem připraven udělat vše pro to, aby NsP Česká Lípa pomyslně zamířila na vzestupnou dráhu. Nebráním se spolupráci s nikým, kdo dokáže NsP objektivně a průhledně pomoci. Není mojí vinou, že se obsazení funkce ředitele v českolipské nemocnici zpolitizovalo. Já se s politikou necítím svázán.

Politické tlaky na svoji osobu nevnímám a nechci se jimi nechat ovlivňovat ani v budoucnosti. Z mého subjektivního pohledu, byla věc výběrového řízení přímá a průhledná. Nevím, proč si komise nevybrala žádného z pěti kandidátů, kteří se nakonec k pohovorům dostavili.

Dostal jsem nabídku řídit českolipskou nemocnici od zástupců Libereckého kraje a po důkladném zvažování jsem se rozhodl ji přijmout. Dozorčí rada NsP mě oslovila a na svém zasedání ustanovila. Podobně, jak to funguje v mnoha jiných akciových společnostech, soukromých firmách či mocenských organizacích.

Akcionář, majitel, zřizovatel je ten, kdo vybírá a rozhoduje o obsazení manažerských pozic. Podáním přihlášky a účastí na pohovoru v jakémkoliv výběrovém řízení přeci nevzniká nárok na jmenování do funkce…

Se starostkou města Česká Lípa Hanou Moudrou (ODS) jsme již jednali. Shodli jsme se v názoru, že je v nejvlastnějším zájmu občanů města, aby nemocnice fungovala, co nejlépe.

Jsem rovněž přesvědčen, že je nutné, aby vedení NsP a město Česká Lípa postupovalo jednotně. A aby město v rámci Libereckého kraje bylo zdejší nemocnici větší oporou. Nemocnice v České Lípě má sice ideální spádovou oblast, ale s tímto faktem nelze navěky kalkulovat.

NsP Česká Lípa dnes potřebuje změnit a narovnat řadu věcí. Orientovat se proto hodlám nejen na zlepšení ekonomiky a stavebně-technického stavu nemocnice, ale rovněž na řízení kvality péče, zlepšení vztahů k pacientům i na motivaci zaměstnanců.

Základním předpokladem dobré budoucnosti nemocnice však přeci jenom zůstane poctivý vztah a seriózní přístup všech stran.

MUDr. Petr Chmátal, Ph. D.
předseda představenstva a generální ředitel
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a. s

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?