Ředitel: Rakovnická nemocnice chce být do sedmi let zisková

5. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel rakovnické nemocnice Michal Stehlík řekl, že zdravotnické zařízení v Rakovníku bude do sedmi let hospodařit se ziskem. Splnění plánu je ale podle něj podmíněno řadou organizačních změn...


RAKOVNÍK -

„V rámci restrukturalizace jsme už snížili počet zaměstnanců o 37. Další snižování zatím neplánujeme, ale zvýšení produktivity práce je nutné,“ dodal.

Změny si v některých odděleních nemocnice pravděpodobně vyžádají i snížení počtu lůžek. „Termín snížení počtu lůžek je trochu zavádějící. Jde o optimalizaci. To znamená, že ze čtyřpokojáků uděláme třípokojáky. Čtyři lůžka na pokoji totiž

nevyužijeme,“ řekl zástupce ředitele Tomáš Semerád a připomněl, že rakovnická nemocnice je v procentuálním obsazení lůžek na špici Středočeského kraje.

Jednou z méně příjemných změn pro místní obyvatele je podle Stehlíka zkrácení služby Lékařské služby první pomoci (LSPP). „Od 1.prosince končí LSPP ve 22:00. Dosud tomu bylo tak, že lékař sloužil do deseti hodin a sestra sloužila až do rána. Nyní oba skončí večer v deset,“ dodal ředitel.

Obyvatelé Rakovníka se tak od pondělí musí přes noc obracet pouze na Rychlou záchrannou službu na telefonním čísle 155.

Záleží na vládních reformách

Stehlík ale připouští, že optimistický hospodářský výhled ještě můžou ohrozit reformy, které připravuje vláda. „Máme spočítáno, že konec základní vojenské služby, zvýšení daně z přidané hodnoty a zavedení šestnáctitřídního platového systému nás může ročně připravit až o 25 milionů korun,“ uvedl Stehlík.

Další čtyři miliony budou v nemocničním rozpočtu chybět, když zdravotní pojišťovny nezvednou hodnotu bodu, která zůstává stejná již několik let.

Rakovnická nemocnice je v současnosti jednou z nejméně zadlužených nemocnic v kraji. Její dluh tvoří pouze běžná hospodářská ztráta. Letos bude nemocnice hospodařit se ztrátou necelých pěti milionů korun, zatímco loni hospodařila se ztrátou 15 milionů korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?