Ředitel VZP odmítá, že na ministerstvu zdravotnictví kryl korupci

14. 1. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek popřel jakékoli vztahy s podnikatelem a lobbistou Ivo Rittigem a informace, že jako ekonomický ředitel ministerstva zdravotnictví kryl předražené nákupy přímo řízených nemocnic.


ČTK řekl, že svoji pozici ke kauze vysvětlil správní radě VZP. Lidové noviny dnes uvedly, že Kabátka vyslýchala policie v souvislosti s poznámkami obviněného ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Ten podle policie s komplici zmanipuloval veřejnou zakázku a přijal úplatek.

„Já vysvětlil svoji pozici vůči této kauze správní radě VZP, jasně jsem se distancoval od toho, že bych jakkoli ovlivňoval chod ministerstva zdravotnictví v návaznosti na kohokoli, nejenom pana Rittiga, a za tím si stojím, a je to věc dalšího pokračování té kauzy,“ řekl Kabátek. Zdůraznil, že výslech absolvoval jako svědek, nikoli podezřelý.

Kabátek mezi lety 2007 až 2012 pracoval na ministerstvu jako ředitel přímo řízených nemocnicí. Z poznámek bývalého ředitele Homolky podle Lidových novin vyplývá, že kryl předražené zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože, kvůli nimž je Dbalý nyní ve vazbě. Deník uvádí, že Kabátek si u výslechu na řadu věcí nevzpomínal, další Dbalého poznámku označil za nesmysl.

Ve vazbě Dbalý skončil loni v červnu kvůli veřejné zakázce na digitalizaci chorobopisů, kterou zadala Nemocnice Na Homolce v červenci 2009. Hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 milionů korun. Později vyšlo najevo, že protikorupční policie Dbalého i jeho exnáměstka Michala Toběrného viní také z přijetí úplatku 5,7 milionu korun. Obvinění se týká zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Policisté se zaměřili i na další zakázky a projekty nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?