Ředitel VZP: Rezervy už jsme rozpustili

18. 10. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydá v letošním roce na péči o své pojištěnce více peněz, než od nich získá. Celkové výdaje přesáhnou 147 miliard korun, příjmy se však pohybují jen okolo 142 miliard. Ředitel VZP Pavel Horák je však s hospodařením spokojen a pacienty uklidňuje: „Pacient má vždycky přednost, na péči bude“.


VZP letos vydá za zdravotní péči přibližně o tři miliardy korun více než v předchozím roce, přitom příjmy pojišťovny v předchozích třech letech především kvůli hospodářské krizi klesaly.

Hrazení péče bylo podle Horáka možné především díky finančním rezervám, které si VZP vytvořila v dobách konjunktury (VZP měla v roce 2007 rezervu 8,39 miliardy). Tyto rezervy však nyní docházejí.

„Bylo by jednoduché zavést restrikci. Přednost má vždy pacient. Všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, jsme použili na to, abychom dokryli péči,“ hájil své hospodaření Horák .

Hospodaření od roku 2008

V roce 2008 měla VZP příjem kolem 141 miliard korun. Na péči tehdy vydala přibližně 130 miliard přičemž celkové výdaje přesáhly 137 miliard. V následujícím roce vydala VZP na péči přibližně stejně, avšak její příjmy klesly o zhruba 3 miliardy korun a celkové výdaje naopak stouply o přibližně 2,5 miliardy (143, 6 milardy korun). V loňském roce pak celkové výdaje opět mírně vzrostly, ale o miliardu se zvýšily i příjmy a tto finanční prostředky, 139 miliard korun putovaly na hrazení zdravotní péče.

Letos by z VZP mělo jít na péči přibližně 6 milionů pojištěnců zhruba 142 miliard a celkové výdaje budou činit 147 miliard, příjmy budou o pět miliard nižší.

Rok 2012 by měl být silnější

Pro příští rok vedení VZP očekává, že se situace mírně zlepší. Pojišťovna by mohla hospodařit s příjmy 146 miliard. Takové by mohly být i celkové výdaje. Asi 140 miliard by mohlo plynout do péče. Podle Horáka by tak měla být „na úrovni jako letos a není důvod k obavám“.

Vyrovnané hospodaření pojišťovny je podle šéfa VZP možné, kdyby o procento klesly náklady. Bude záležet také na tom, kolik bude VZP v příštím roce platit za péči. O úhradách rozhodne ministerstvo zdravotnictví. Ministr Leoš Heger (TOP 09) už dříve řekl, že by víc peněz než letos měla dostat jen specializovaná centra.

Podle Horáka letos zdravotnická zařízení mají víc peněz, než se předpokládalo. Třeba do ambulancí putuje o 11 procent víc, tedy o 1,7 miliardy. Vedení VZP je ale proti tomu, aby se úhrady v příštím roce zvyšovaly. Neplánuje ani uzavírat nové smlouvy s lékaři. Dostat by je mohli jen praktici a zubaři, kterých je nedostatek.

Platy zdravotníků se zvýšit musí

Další prostředky budou potřeba na růst platů. Přidávání o 10 procent zaručuje doktorům memorandum z letošního jara. Tato dohoda ukončila protest lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Přilepšit by si měli i ostatní zdravotníci. Podle Horáka VZP nemá sice z čeho přidat, ale nebude mít jinou možnost a peníze bude muset zajistit.

Šéf VZP uvedl, že se budou třeba muset levněji nakupovat léky, může se zkrátit doba pobytu v nemocnici či ubudou lůžka v nemocnicích. Pojišťovna chce zamezit i případnému proplácení neposkytnuté péče. „Jsem si pro příští rok jistý tím, že v rámci možností, které pojišťovna má, prostě dokáže udržet financování zdravotního systému,“ uvedl Horák.

Minulý týden se v médiích objevily zprávy o tom, že největší zdravotní pojišťovně v Česku došly finanční rezervy. VZP se do finančních potíží dostala už v minulosti, kdy její dluh přesahoval deset miliard. Zdravotníkům platila s měsíčním i delším prodlením. Někdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) na instituci v listopadu 2005 uvalil nucenou správu. Nynější ministerstvo podle svého mluvčího Vlastimila Sršně žádné radikální kroky vůči VZP nechystá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?