Ředitelé: Jednání krizi v nemocnicích neodvrátí

27. 1. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé všech pěti krajem zřizovaných nemocnic na Vysočině tvrdí, že vyjednáváním na úrovni nemocnic se krize ve zdravotnictví nedá odvrátit.


Protestující lékaři očekávají systémové změny ze strany Ministerstva zdravotnictví, vlády a legislativní podporu ze strany Parlamentu, shodli se ředitelé v otevřeném dopise premiérovi.

V nemocnicích na Vysočině dalo výpověď 56 procent lékařů. Nejvíc výpovědí podali anesteziologové, chirurgové, internisté a gynekologové.

„Všichni opakovaně jednáme s lékaři, kteří dali výpovědi. Toto jednání je však chápáno jako snaha rozbít jednotu lékařů, a nabídky tak nejsou akceptovány,“ konstatovali v dopise ředitelé. Odchod avizovaného počtu lékařů by podle nich znemožnil poskytování byť jen neodkladné péče.

„Bude-li dosavadní vývoj v nemocnicích pokračovat, nemůžeme a odmítáme nést jakoukoli odpovědnost za následky sporu, jehož průběh a výsledky není možné z naší strany ovlivnit,“ uvedli šéfové nemocnic.

Pokud se vláda s lékaři nedohodne, musí se podle vedení nemocnic najít instituce schopná a odpovědná závazně říci, která pracoviště převezmou péči za oslabené nemocnice a kam se budou pacienti převážet.

Otevřený dopis adresovali ředitelé také zástupcům Parlamentu a ministru zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?