Ředitele na Pardubicku zatím odvolání nečeká

22. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obrvovsky zadlužené nemocnice jsou i v Pardubickém kraji a Královehradeckém kraji. Jejich ředitele však odvolání nečeká. Hejtmani ředitele brání proto, že chyba není na jejich straně, ale v systému...


Prakticky všechny nemocnice, které převzal od Nového roku Pardubický kraj, přešly pod nového zřizovatele s obrovskými dluhy. Ředitele, kteří mají za hospodaření jednotlivých nemocnic největší zodpovědnost, však odvolání z důvodů špatných hospodářských výsledků nečeká.

Pardubický kraj tak postupuje obdobným způsobem jako kraj Královéhradecký.

„Neodvoláváme ředitele, chyba není v nich, ale v systému. Například došlo k dvojímu zvýšení platů, aniž by se zvedl výběr zdravotního pojištění. Peníze v systému tím pádem chybějí. Z našich čtrnácti zdravotnických zařízení je pouze trutnovská nemocnice mírně zisková a to o něčem svědčí,“ připomněl královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS).

„Problém nespočívá v tom, že by byli tito ředitelé rozhazovační a nehospodární, ale že jim nevycházejí platby zdravotních pojišťoven za zdravotní péči,“ konstatoval radní zodpovědný za zdravotnictví Pardubického kraje Josef Janeček s dovětkem, že nová výběrová řízení nečekají po přechodu pod kraj ani ředitele sociálních ústavů. „Zbrklým odvoláním ředitelů zadlužených nemocnic bychom nic nevyřešili,“ dodal Janeček.

Bude ještě hůř

„Dořešit musíme pouze definitivní obsazení ředitelských míst v nemocnicích v Chrudimi a Litomyšli. Chrudimská nemocnice je bez ředitele od loňského února, kdy přednosta okresního úřadu odvolal dosavadního ředitele pro špatné hospodaření, ředitele litomyšlské nemocnice pak odvolal bývalý zřizovatel o dva měsíce později,“ uvedl radní.

„Poté, co stát donutil nemocnice zvednout dvakrát za sebou mzdy a pojišťovny jim přesto odmítají zvednout platby, nemocnice se dostaly do záludné pasti. Očekávám tedy, že se zadluženost nemocnic ještě zvýší,“ míní radní.

Co tedy ředitele zodpovědné za hospodaření nemocnic očekává? „Samy nemocnice se z tohoto bludného kruhu nedostanou. Mohou pouze doufat, že dříve nebo později se někdo konečně začne zdravotnickým mechanismem úhrad zabývat a nebude donekonečna pouze opisovat modely, které tu sloužily k financování v minulosti.“

Nemravná cesta, nebo změna statutu

V opačném případě pak čeká ředitele jediná, dá se říci nemravná cesta. Zvednou sice tarify, tak jak mají nařízeno, a zároveň o to sníží nadtarifní složky. Dojde tak k finančně neutrální situaci, ale s tím dopadem, že ti nejschopnější a nejkvalitnější, kteří mají nadtarifní složku nejvyšší, budou ztrestáni na úkor těch, kteří mají toliko základní mzdu. Pokud však nechceme nemocnice zcela zplundrovat, jiná cesta bez zásahu státu zde bohužel není,“ řekl Právu radní Josef Janeček Celkové dluhy nemocnic dosahují obrovské sumy.

Hradečtí krajští radní proto teoreticky zvažují, zda by nebylo vhodnější změnit statut nemocnic. „Zdravotnictví bylo u nás budováno na komerční bázi, a příspěvkové organizace proto nejsou zcela ideálním řešením. Jenže dnes hovořit o tom, zda se z nich stanou akciovky či něco jiného, je předčasné,“ dodal první zástupce Královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Ladislav Schejbal Jiří Bednář, Právo, 22.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?