Ředitelé nemocnic by za ně měli odpovídat majetkem

9. 6. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Romana Šmuclera pomůže soukromým nemocnicím možnost zaplatit si nadstandard.


Máme v Česku srovnatelný poměr veřejných a soukromých nemocnic jako v dalších zemích EU?

Těch soukromých je u nás ve srovnání se západní Evropou velmi málo. Vznikaly totiž často ze zařízení, která už nikdo nechtěl, a poslední variantou před zavřením bylo prodat je soukromníkovi. To jsou i obě nemocnice, které provozuji já. Převzali jsme je ve stavu velmi zanedbaném a je třeba do nich investovat.A ačkoliv teď šlo mnoho miliard z evropských fondů do státních a krajských nemocnic, my jsme nedostali ani korunu. Peníze tedy musíme ušetřit na lécích a na personálu.

Na západě jsou ale soukromé nemocnice bohaté. Odkud mají zisky navíc?

Je to dáno tím, že v Česku jsou bizarním zákonem zakázány nadstandardy. Jinde z nich soukromé nemocnice žijí. To znamená, že tam třeba operují věhlasní chirurgové a bohatší lidé si u nich mohou zaplatit i méně dramatický zákrok. Také se poskytují nadstandardní způsoby rehabilitací a operací.Unás toto není možné bez porušení zákona.

A co zahraniční klientela?

V 90. letech bylo Česko na špičce - koruna měla dobrý kurz a lidé ze zahraničí se sem jezdili léčit.Myjsme to ale prošvihli. Maďarsko a Polsko dnes na zahraniční klientele vydělávají miliardy.VAnglii je běžné, že si lidé jezdí nechat spravit zuby do Maďarska, a existují i doporučení, za kterými lékaři jít.

Bylo by pro naše zdravotnictví přínosem, kdybychom měli více soukromých nemocnic?

Situace by se zcela změnila. Teď jsem převzal v jednom kraji onkologii, a místní nemocnice dělá všechno, aby mi v jejím vylepšení zabránili. Jejich argumentem je, že to tam udělám hezké a lidem se tam bude líbit. Soukromé kliniky by mohly donutit svojí konkurencí ty krajské a státní k lepší péči o pacienta. Řešení je u nás podle mě takové: Zprivatizovat městské a většinu krajských nemocnic, najít pro ně dobré vlastníky a umožnit jim poskytovat nadstandard legálně - ne že budou pacienti posílat peníze na sponzorská konta nebo nosit obálky.

Kdyby se privatizovaly velké nemocnice, kdo by byl podle vás ideálním vlastníkem?

Jedny z největších firem na světě jsou nemocniční korporace. Kdyby přišly do české nemocnice, tak ji za dva měsíce nikdo nepozná. Pokud by se tedy privatizovala Bulovka nebo Thomayerka, měl by se pozvat někdo ze zahraničí. Když jednu z velkých španělských nemocnic převzala americká nadnárodní společnost, tak se zdravotnictví v Barceloně a okolí zlepšilo asi o 300 procent. Kdo neměl úroveň jako americká nemocnice, tam nevkročila ani noha.

V čem se tedy liší přístup v soukromých a veřejných zařízeních?

V Mariánských lázních jsem převzal nemocnici posledního řádu. Nedostala korunu dotací. V Karlovarském kraji čelíme krajské nemocnici, která dostává dotace od kraje formou například evropských fondů v řádu mnoha stovek milionů korun. Přesto je stále v mínusu.Myjsme v zisku, a to přesto, že do nemocnice investujeme. Chystáme se postavit novou část za sto milionů korun. To je absurdně nízká cena ve srovnání s jakoukoliv opravou nebo stavbou v nemocnici krajské nebo státní. Je tedy třeba, aby je řídili lidé, kteří za to budou zodpovídat majetkem.

Můžete uvést nějaký příklad, kdy se zbytečně plýtvalo?

Držel jsem palce hejtmanovi severní Moravy, když chtěl omezit počet nemocnic, tam zcela mimořádný. Dnes naopak nakoupí spoustu zbytečných magnetických rezonancí, a stačila by jedna.AVZPto zaplatí. Důvodem bylo, že se někdo nesmí cítit ošizen, že také drahou rezonanci nemá. To by pomalu vyšlo levněji, kdybychom se dohodli, že bude mít každý Čech Mercedes.

A pak se musí shánět peníze pro zadlužené nemocnice jinde

Máme složitá jednání s malými zdravotními pojišťovnami, kdy hledáme cesty, jak šetřit. Vymýšlíme třeba jiné systémy úhrad, takže uděláme víc práce za méně peněz.
VZP je naopak velice rigidní, je s ní spousta problémů a na ničem se nejde domluvit. Teď bylo rozhodnuto, že malým pojišťovnám, které si našetřily 15 miliard, se peníze seberou a dají VZP. Kdo je hospodář, tomu se peníze seberou, a kdo je utratí, tak je vítěz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?