Ředitelé nemocnic přijmou lékaře zpět

18. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé jihočeských nemocnic, kde doktoři v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme podali hromadné výpovědi, přijmou lékaře od 1. března opět do pracovního poměru. Zjistilo to Právo v anketě ve vedení zdravotnických zařízení. Většina z lékařů se také vrátí, řekli Právu oslovení odboráři.


„Určitě přijmeme všechny lékaře, kteří o to požádají, zpět,“ sdělil jednoznačně předseda představenstva Nemocnice Tábor Ivo Houška. Ředitelé budou při přijímání lékařů zpět postupovat jednotně.

„Postup budeme koordinovat. Dohodneme jej pravděpodobně v pondělí na setkání vedení nemocnic u hejtmana,“ doplnil ředitel Nemocnice Český Krumlov Jaroslav Šíma.

Proces návratu

Táborský předseda lékařských odborářů Jiří Berka Právu nastínil, jak bude proces návratu ze strany lékařů vypadat. „Vyvoláme nejprve jednání s ředitelem nemocnice a dohodneme se, jak to bude dále probíhat. Nejsem ve styku se všemi lékaři, ale někteří pravděpodobně výpověď nestáhnou, protože již mají zajištěnou jinou práci. Půjde ale o jednotlivce a provoz nemocnice bude i bez nich nadále zajištěn,“ sdělil Berka.

Obdobně o počtu lékařů, kteří se již do nemocnic nevrátí, hovořil také krajský jihočeský koordinátor Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Jan Vorel, který pracuje v českokrumlovské nemocnici. Pokud se nespokojení lékaři nevrátí, půjde skutečně jen o výjimky, prohlásil.

„Osobně jsem byl zastáncem, aby bylo memorandum přijato. Chtěl bych ale zdůraznit, že lékaři udělali velký ústupek, kdy plně atestovaný lékař bude brát hrubou hodinovou mzdu 180 korun. Věřím tak, že v Jihočeském kraji nebude se stahováním výpovědí problém,“ podotkl ještě Vorel.

Ředitel Nemocnice Jindřichův Hradec Jaroslav Vohnout ocenil, že se podařilo najít kompromis. „Od začátku jsem si byl vědom toho, že věci, za které lékaři protestují, jsou oprávněné,“ sdělil.

Nemocnice se tak nebudou muset řídit krizovými plány a práci mají zajištěnou i zdravotní sestry. Při odchodu lékařů by jen v Jindřichově Hradci výpověď pro nadbytečnost dostalo kolem 130 sestřiček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?