Ředitelé nemocnic si od nového ministra příliš mnoho neslibují

19. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé moravskoslezských nemocnic si od nového ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho (ČSSD) příliš mnoho neslibují. Tvrdí, že udělat ve zdravotnictví jakýkoli radikálnější řez mu neumožňuje jednak těsná většina koalice v parlamentu, jednak program sociální demokracie...


Moravskoslezský kraj - Ředitelé nemocnic si od nového ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho (ČSSD) příliš mnoho neslibují. Tvrdí, že udělat ve zdravotnictví jakýkoli radikálnější řez mu neumožňuje jednak těsná většina koalice v parlamentu, jednak program sociální demokracie.

„Nový ministr by měl především vypracovat koncepci zdravotnictví, protože žádná tady není a nikdy nebyla. To všechno, co zatím slyšíme, jsou jen samé řeči,“řekl ředitel třinecké nemocnice Sosna Jan Ferenc s tím, že na jedné straně je české zdravotnictví podfinancované, na straně druhé se neuvěřitelně plýtvá.

„Ministr nemá šanci něco radikálně vyřešit, protože vládní koalice má příliš málo hlasů v Poslanecké sněmovně. Pokud se nedomluví s opozicí na nějakých tvrdších krocích, nevěřím, že se mu podaří tuto neradostnou situaci ve zdravotnictví zvrátit,“ dodal Ferenc.

Podobný názor má i ředitel frýdeckomístecké nemocnice Petr Kacíř. „Podle mého názoru k žádným změnám nedojde. Celý problém není v osobě ministra, ale v programu sociální demokracie,“ řekl.

Svatopluk Němeček, který řídí bohumínskou nemocnici, míní, že Kubinyi má poměrně omezený manévrovací prostor pro zásadnější změny v systému zdravotnictví, protože koalice má v Poslanecké sněmovně nejasných sto jedna hlasů.

„Přesto věřím, že na rozdíl od své předchůdkyně má ministr poměrně jasnou představu, jakým směrem se má české zdravotnictví ubírat. Doufám, že se mu ho podaří alespoň o kousek někam posunout,“ řekl Němeček.

Ředitel Fakultní nemocnice v OstravěPorubě Karel Pustelník předeslal, že nový ministr to nebude mít lehké, přesto může leccos udělat, aniž by byly nutné okamžité legislativní změny.

„Mám tím na mysli především nastavení vztahu mezi poskytovateli zdravotní péče a zdravotními pojišťovnami nebo způsob financování zdravotní péče. Ministr může udělat také pořádek v investiční politice oproštěné od lobbistických skupin. Také by měl reagovat na potřeby jednotlivých územních celků,“ vyjmenoval Pustelník s tím, že za jednu ze zásadních chyb současného zdravotnictví považuje absenci jakékoli motivace ze strany ministerstva a krajů směrem k nemocnicím a zdravotnickým zařízením.

Mnozí ředitelé by také uvítali, kdyby si pacienti připláceli více než doposud například na stravu během své hospitalizace. „Kdyby si platili padesát korun na stravu denně, ročně by to znamenalo pro nemocnice obrovské úspory,“řekl Kacíř a upřesnil: „Vloni bychom tím ušetřili téměř osm milionů korun.“Premiér Vladimír Špidla ale deklaroval, že se zvyšováním spoluúčasti pacientů nepočítá.

Marie Stypková, Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?