Ředitelé nemocnic: Vyhlášku chápeme jako zdroj informací

19. 10. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyhlášku o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb ostře kritizuje řada profesních organizací sdružujících zdravotníky. Bojí se, že ředitelé ZZ využijí možností vyhlášky k redukci stavu zaměstnanců. Zeptali jsme se ředitelů nemocnic, zda jsou obavy zaměstnanců na místě a jakým způsobem nová vyhláška ovlivňuje přístup jejich zařízení k personálním otázkám.


Ing. Petr Koška, MBA,
ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Ekonomická situace je velmi tíživá, avšak k významné redukci pracovníků zatím nedošlo, s výjimkou několika ambulantních provozů. Přeřazení pracovníků do kvalifikačně a platově nižších pozic není možné, máme-li se držet legislativy.

Všeobecná sestra samozřejmě může zastávat nižší pozici – zdravotního asistenta, ošetřovatelky či sanitáře, ale měla by být přijata přímo na toto místo, s náplní práce dané kategorie a s platem v dané kategorii. V našem ZZ se v současné době přetváří systemizovaná místa s tím, že bude zohledněna vyhláška o minimálním personálním obsazení v tom, že bude plánováno (ovšem velmi individuálně) více pozic (systemizovaných míst) pro zdravotní asistenty.

MUDr. Jan Mečl,
lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec, a. s.

Krajská nemocnice Liberec žádnou zásadní redukci zdravotnických pracovníků nechystá. Dlouhodobě pracujeme na zvýšení efektivity procesů a zamýšlíme se nad možnými změnami v organizačních postupech.

Novou personální vyhlášku chápeme jako zdroj informací, jak si současná politická reprezentace představuje zdravotní péči a dává k tomu nepodkročitelné mantinely. Naším cílem je zajistit kvalitní zdravotní péči v rámci ekonomických možností českého zdravotnictví.

MUDr. Břetislav Shon,
předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a. s.

Na váš dotaz mohu odpovědět jen za naši nemocnici, s řediteli jiných nemocnic jsem o tomto problému nediskutoval. Vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb naši personální politiku v žádném případě zásadněji neovlivňuje. Určitě nebudeme zaměstnance v souvislosti s vyhláškou propouštět ani redukovat jejich počty.

Nemohu však vyloučit, že na některých odděleních nebude sestra při odchodu z nemocnice nahrazena nižším zdravotnickým personálem. Toto padá v úvahu na pracovištích, kde je velký objem pomocné práce (mytí pacientů, krmení apod.) a naopak oddělení není tolik náročné na odbornou sesterskou práci. Tak tomu je například na oddělení dlouhodobě nemocných.

Určitě však toto budeme řešit v rámci přirozeného odchodu zaměstnanců a přijímání zaměstnanců nových, nižších kategorií.

MUDr. Petr Zajíc, ředitel Nemocnice Na Bulovce, Praha

Dle zákona má Nemocnice Na Bulovce povinnost tuto problematiku vyřešit konce roku. Pasportizaci si budeme zpracovávat cca v měsících říjen až listopad. Nicméně dle našeho současného odhadu nepředpokládáme výrazné rozdíly skutečného stavu a stavu dle vyhlášky. Mohou nastat drobné rozdíly v rámci oborů, ale v rámci celé nemocnice to odhadujeme na plus minus současný stav.

Rozhodně nařízení vyhlášky nebude nijak zneužito jako nástroje k redukci stavů. Neznamená to, že se na to nechceme dívat racionálně. Nemocnice Na Bulovce však pracovala spíše s minimem počtu pracovníků. Budou-li nějaké změny stavů, dá se spíše očekávat jejich původ jinde, na základě jiných rozhodnutí – redukce lůžek podle zdravotních pojišťoven, projekty slučování nemocnic apod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?