Ředitelé nevěří tomu, že by aféra s klecovými lůžky nastartovala reformu v psychiatrii

15. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nedávno jsem byla ve vídeňské léčebně, síťová lůžka se tam běžně používají a nikoho nenapadne to kritizovat," řekla ředitelka léčebny v Jihlavě Zdenka Drlíková. Stížnost Rowlingové je podle ní směšná. Co si myslí o "klecové aféře" ostatní ředitelé léčeben najdete v článku...


PRAHA - Ředitelé psychiatrických léčeben příliš nevěří tomu, že by problém klecových lůžek mohl vzbudit zájem odpovědných činitelů o skutečné potíže jejich oboru. Mnohem více než sítě u postelí je totiž trápí nedostatek peněz a personálu, jeho přetěžování, nevyhovující vybavení, prostory i systém péče. Někteří z nich se domnívají, že na aféře kolem „klecí“ chtějí jen domácí i zahraniční politici získat body.

„Na podmínky, které se týkají stovek a tisíců pacientů, se nikdo nepřijde podívat. Nevidí se, jak vypadají naše oddělení a v jakých podmínkách léčíme. Řeší se okrajový problém,“ řekl ředitel pražské léčebny v Bohnicích Zdeněk Bašný.

V Británii zájem rozvířila před měsícem reportáž o ústavu v Rábech na Pardubicku, podle níž zde děti v síťových postelích tráví většinu času. Se stížností se na českého prezidenta a premiéra obrátila i autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. ČR již dříve kritizovaly mezinárodní instituce.

Za český zákaz klecových lůžek si chtějí podle Bašného „udělat čárku“ také zahraniční politici. „Jsem přesvědčen, že bývalý ministr zdravotnictví Britského království pan (John) Bowis, který je člen Evropského parlamentu a u těchto věcí se vždy nějak vyskytuje, si to vzal jako svůj program, který je dobře viditelný, dobře medializovatelný,“ míní ředitel pražské léčebny. Přesto doufá, že by se nyní mohli odpovědní činitelé začít o problematiku léčeben zajímat a navštívit je.

Ředitelka léčebny v Jihlavě Zdenka Drlíková ale nevěří tomu, že by aféra nějak zásadně změnila pohled politiků na obecné problémy psychiatrických zařízení. „Jsem skeptická, ve funkci pracuji 14 let a zažila jsem deset ministrů zdravotnictví,“ řekla. Podle jejího názoru se stále hledají problémy v nových státech EU. „Nedávno jsem byla ve vídeňské léčebně, síťová lůžka se tam běžně používají a nikoho nenapadne to kritizovat,“ dodala. Stížnost Rowlingové je podle ní směšná.

Podle ředitele psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích Marka Radimského je jakýkoliv zájem o obor dobrý. „Psychiatrie je vyčleňována z medicíny a právě diskuse třeba o těchto lůžkách může přinést změnu,“ řekl. V souvislosti se zrušením klecových postelí očekává, že stát začne do psychiatrických léčeben více investovat. „Potřebujeme každou korunu. I naši pacienti si zaslouží dobré prostředí,“ doplnil.

Ivan Holakovský z vedení psychiatrické léčebny v Beřkovicích na Litoměřicku považuje rozruch kolem síťových lůžek za uměle vytvořený problém, který některým lidem slouží ke zviditelnění.

Podle něj je nemožné, aby u pacienta, který trpí závažnou nemocí, seděl neustále zdatný zdravotník. „Na to nemáme personál. Domnívám se, že lidé, kteří zastávají názor zrušit síťová lůžka, nikdy v léčebně nepracovali a jsou to pouze filozofové bez praktických zkušeností,“ uvedl.

Nastartování reformy si od zákazu klecových lůžek neslibuje ani ředitel psychiatrické léčebny ve Šternberku na Olomoucku Vladimír Havlík. „Pochybuji, že by politici zasáhli do financování zdravotnictví. To je věc zdravotních pojišťoven,“ řekl. Dále se k rozhodnutí nechtěl vyjadřovat. „Oficiální cestou mě o něm nikdo neinformoval.“

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?