Ředitelka havířovské nemocnice zřejmě přijde o funkci

7. 1. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelku nemocnice v Havířově na Karvinsku Věru Kovářovou zřejmě čeká odvolání z funkce. ČTK tuto informaci sdělil důvěryhodný zdroj. Mluvčí krajského úřadu Petra Špornová dnes ČTK pouze potvrdila, že krajští radní by se ve středu měli zabývat materiálem souvisejícím s fungováním havířovské nemocnice...


Kraj přislíbil, že vyjádření poskytne až po zasedání krajské rady. Stanovisko Kovářové se ČTK nepodařilo získat.

Případné odvolání ředitelky by zřejmě mohlo mít souvislost s nedávnými personálními problémy v nemocnici. V září totiž vyšlo najevo, že nemocnice má nedostatek lékařů na interním oddělení, které muselo začít fungovat v mimořádném provozu. Pokud radní Kovářovou odvolají, bude první ředitelkou krajem spravované instituce, která přišla o místo po nástupu nového krajského vedení - ČSSD a KSČM.

Chování ředitelky nemocnice v minulosti kritizoval i bývalý náměstek pro oblast zdravotnictví Jiří Veverka (ODS). Nelíbil se mu především fakt, že ho vedení nemocnice o problematické personální situaci neinformovalo. Nedostatky byly podle něj i ve vzájemné komunikaci mezi lékaři a vedením nemocnice.

Havířovská nemocnice dlouhodobě patří k nejproblematičtějším krajským zdravotnickým zařízením. V červnu roku 2007 byl z funkce odvolán i někdejší ředitel Juraj Chomič. Důvodem bylo manažerské selhání a špatná komunikace s nemocničním personálem.

Havířovská nemocnice nechvalně proslula několika známými mediálními případy. V zařízení například zemřela po porodu kvůli poruše srážlivosti krve sedmatřicetiletá žena. Problém měla i jednačtyřicetiletá rodička, která byla na gynekologicko-porodnickém oddělení převezena v době, kdy se tam malovalo. Žena proto byla vyšetřena odborným lékařem, který rozhodl o převozu pacientky do karvinské porodnice. Než ji tam však řidič přepravil, dítě se ještě před porodem udusilo.

Havířovská nemocnice pečuje nejen o občany Havířova, ale i celé spádové oblasti zahrnující přibližně 120.000 obyvatel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?