Ředitelka nabídla peníze. Lékaři kolegy zradit nechtějí

8. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni včera nabídla dopisem všem lékařům peníze, které požadovali, tedy osm, deset a dvanáct tisíc korun k platům navíc. Za to chce, aby doktoři okamžitě stáhli výpovědi a snažili se spolupracovat. Rozhodnout se musí do středečního odpoledne.


Podmínkou ředitelky je i to, aby lékaři udrželi finanční limity v klinikách včetně center. „Pokud lékaři výpovědi nestáhnou, nedostanou peníze ani ti, kteří odejít nechtějí, musí se solidárně dohodnout,“ uvedla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Ředitelka navýšení platů připravovala už loni a použije na ně rezervy nemocnice. Další finance na mzdy získá tím, že zdravotní pojišťovny nakonec nesníží objem úhrad o dvě procenta, jak avizovaly. Kvůli dopisu se hned včera sešli lékaři z oddělení neonatologie a gynekologie. „Po jednání jsme se většinově dohodli, že peníze nepřijmeme.

Oceňujeme obrovskou vstřícnost paní ředitelky, my ale chceme, aby jednal stát. Nebudeme za Jidáše, kteří shrábnou peníze, a na malé nemocnice se pak každý vykašle,“ řekl Deníku neonatolog Jiří Náhlovský. Definitivní rozhodnutí ze strany odcházejících lékařů padne až dnes. „Budeme mít velkou schůzi, na níž celou situaci se všemi zúčastněnými probereme, v tuto chvíli nemohu mluvit za nikoho jiného,“ dodává Náhlovský.

Jako velký nedostatek vidí, že se stát odmítá zabývat problémem navýšení tarifních platů všem lékařům.

„V roce 2013 skončí České republice výjimka z Evropské unie o přesčasech lékařů a ti je nebudou moci vykonávat. Já osobně bych si bez přesčasů v tuto chvíli za práci na jednotce intenzivní péče neonatologie vydělal asi 16 až 17 tisíc korun čistého, tarif mi totiž určuje 20200 korun hrubého,“ poukazuje Náhlovský na jeden z problémů.

Snaha ODS, která chce oceňovat lékaře podle schopností, podle něj ale také není řešením. „Nikdo vám totiž nedá nic navíc, když nemusí.když to nemá nařízené,“ vysvětluje lékař.

Včera ministr zdravotnictví Leoš Heger nařídil, aby nemocnice zvýšily platy všem lékařům o 5000, 6000 a 8000 korun podle tříd. Krajské nemocnice se tím budou řídit pouze v případě, že do zdravotnického rezortu ministerstvo peníze vloží.

„Pokud do toho dá miliardu a půl, jak slibovalo, tak ano. Z našich peněz to dát určitě nemůžeme, vzali bychom z jiného rezortu, například z oprav silnic, a tam by chyběly,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec s tím, že krajské nemocnice jsou už nyní v propadu 100 milionů korun a dotuje je kraj, ačkoliv by měly být soběstačné. „To ale za stávajících podmínek není možné, nyní jednáme s pojišťovnami,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?