Ředitelka semilské nemocnice v sobotu rezignovala

14. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimořádně zasedli v Semilech radní. Jmenovali dočasným ředitelem Tomáše Slámu, někdejšího šéfa nemocnice v Turnově


Ředitelka semilské nemocnice Alena Kuželová se v sobotu vzdala funkce. Důvodem je podle jejích slov rozpor ve slibech a činech ze strany nového vedení města.

Výroky nemocnici poškozují?

„Vedení města opakovaně ujišťuje veřejnost o záměru zachování nemocnice a jejím dalším rozvoji. Množící se výstupy představitelů města a jejich koaličních partnerů však vnímám jako výroky a činy poškozující nemocnici, znejisťující zaměstnance i pacienty a ohrožující její budoucnost. Domnívám se, že se jedná o cílené útoky, které neustanou, dokud z funkce neodejdu. V zájmu nemocnice a její budoucnosti je, aby tento stav trval, co nejkratší dobu,“ napsala Alena Kuželová v prohlášení pro novináře.
„Za doby mého dvou a půl letého působení v semilské nemocnici došlo k mnoha pozitivním změnám a existenčním nutnostem. Mezi nejdůležitější počiny patří uzavření rámcových smluv se zdravotními pojišťovnami na poskytování zdravotní péče v nejdelším možném horizontu (pěti let) pro všechny odbornosti v nemocnici,“ dodala Alena Kuželová a podotkla, že v rekordním čase se podařilo úspěšně dosáhnout certifikátu kvality SAK pro celou nemocnici včetně obhájení specifického certifikátu ČIA pro laboratoř. Byla vybudována nemocniční lékárna s recepcí. Bývalá ředitelka nemocnice připomněla řadu dalších kroků, které se za jejího vedení podařily. Mimo jiné například zisk dotace na vzdělávání ve výši 2,2 milionu korun či probíhající rekonstrukci a modernizaci operačního sálu včetně přístrojového vybavení. Tato akce je financovaná z prostředků ROP ve výši necelých 16 milionů korun.
Rezignaci šéfky nemocnice považuje místostarosta města František Mojžíš za unáhlený krok. „Koncem roku a v počátku roku 2015 kolovaly mezi zaměstnanci i mezi občany nejrůznější zprávy o stavu naší nemocnice, o jejím dalším osudu a vztahu vedení města k tomuto zařízení. Jsou plné nepravd a zavádějících, smyšlených informací. Mohly sloužit snad jen těm, kteří nepřejí naší nemocnici, potažmo novému vedení radnice, nic dobrého,“ popsal místostarosta situaci na oficiálních webových stránkách Semil. Vedení města se podle něj rozhodlo, že pohovoří s vrcholovým vedením, s lékaři i ostatním personálem, zástupci odborů i se zaměstnanci obslužných provozů. „Hned po této schůzce přišla rezignace ředitelky. Osobně jsem takový krok rozhodně nečekal,“ dodal včera pro Deník osobní názor František Mojžíš.

Na webu: Strach tu nikdy takový nebyl

Na oficiálním semilském webu se objevil postoj pracovnice špitálu, Vlaďky Petrlíkové. “Pracuji v nemocnici už 20 let jako zdravotní sestra a zatím nikdy jsem nezažila takový strach a paniku, jako je to nyní. Je opravdu smutné, že politika je na prvním místě, ač jste nás na kolegiu ujišťovali o tom, jaké s námi máte dobré úmysly, opak je, zdá se, pravdou. V současnosti, kdy paní ředitelka podala výpověď, není nikdo, kdo by s námi, sestrami a lékaři, komunikoval a jasně řekl, co bude dál. Myslím, že v krátké době dojde k naprosté personální destabilizaci nemocnice, mnozí zvažují výpověď a pomalu se poohlížejí po novém místě,“ píše veřejně na web rozhořčená zdravotní sestra.

Šíření poplašné zprávy?

Vedení města však podle slov místostarosty Františka Mojžíše jasně deklarovalo maximální podporu nemocnici. „Dokládá ji mimo jiné finanční dotací několika milionů korun a ručením za úvěr k profinancování nových investic,“ upozornil zástupce radnice. „Nikdo z nás nechce nemocnici škodit. Slova zdravotní sestry na webu považuji za šíření poplašné zprávy. Nemocnici v současné době vedou její náměstci a v nejbližších dnech bude řízením pověřen konkrétní statutární zástupce. Jednáme o tom. Řešení je zřejmě otázkou několika dní,“ dodal místostarosta.
K situaci se pro novináře vyjádřil například také David Pěnička, člen dozorčí rady Nemocnice v Semilech. Mimo jiné napsal: „Nemocnice je neodmyslitelnou součástí života lidí v Semilech. Prostřednictvím jejího vedení je potřeba nalézt způsob spolupráce s okolními zdravotnickými zařízeními a začlenit ji na důstojné místo mezi nemocnice v Libereckém kraji. Přínosem bude, aby rozvinula některý z lékařských oborů, kterým doplní zdravotnictví v regionu a aby byla v určitém směru výjimečná.“

Je rozhodnuto. Špitál má ředitele

Během pondělního odpoledne mimořádně zasedla v Semilech rada a vše nabralo rychlý spád. Radní se dohodli, že dočasným šéfem semilské nemocnice bude Tomáš Sláma, někdejší ředitel turnovské nemocnice.
„Jeho úkolem bude stabilizovat nemocnici a podílet se na přípravě výběrového řízení na nového šéfa,“ uvedla pro Deník Renata Coufalová, mluvčí MěÚ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?