Redukce lůžek by měla začít ve fakultních nemocnicích

12. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Restrukturalizace lůžkového fondu je podle odborů v plném proudu. Nelíbí se jim ale, jak probíhá: tlak vyvíjejí pojišťovny a začínají v menších zařízeních. „Domníváme se, že by se na redukci měly podílet spíše fakultní nemocnice, naddimenzovanost tam je mnohem větší,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz řídící sekce nemocnice OSZSP Iva Řezníčková.


Na restrukturalizaci lůžkového fondu se již údajně pracuje, alespoň v několika krajích. Řídíte sekci nemocnic, dostaly se k Vám informace, že by to byl celorepublikový trend?

Ano, zaměstnavatelé z celé republiky mi potvrdili, že pojišťovny přišly s tím, aby zrušili lůžka v nemocnicích. Když to odmítli, pojišťovny řekly, že se bude dále jednat, ale že pokud k dohodě nedojde, rozhodnou samy o tom, která lůžka nasmlouvají. Takže je všechno v jejich rukou.

A oni restrukturalizaci zcela odmítají?

Většina zařízení připouští, že menší změny být mohou, ale odmítají změny v řádu tisíců lůžek, tak jak prezentuje ministerstvo a pojišťovny. Jde zejména o menší regiony, kde by pak dostupnost péče byla skutečně omezena. Domníváme se, že by se na redukci měly podílet spíše fakultní nemocnice, naddimenzovanost tam je mnohem větší.

Už mají jednotlivá zařízení nějaké analýzy? Na základě čeho se rozhoduje?

To je další věc, celostátní analýza není k dispozici. Jednotlivé kraje sice nějaké koncepce mají, ale v různé fázi vývoje. Není možné prostě říci číslo deset tisíc od prázdného stolu a pak udělat průměr.

A jak tedy vypadají jednání v ostatních krajích?

Co jsem slyšela od kolegů tak pojišťovny již začaly vyvíjet tlak v Jihočeském kraji, také v Moravskoslezském, a zejména tedy Královéhradeckém. Někde je to společný tlak pojišťoven a zřizovatelů na zaměstnavatele, jinde naopak kraje bojují s pojišťovnou.

Jak ten tlak vypadá?

Údajně přišla pojišťovna a řekla, že mají zrušit 60 lůžek, můj kolega řekl, že je nezruší, tak přišli podruhé a řekli, že má zrušit 30 lůžek. On opět řekl, že ne, ale navrhl, že je změní na následnou péči. Opět odmítli s tím, že dají 30 lůžek následné péče pod podmínkou, že zruší dalších 30 lůžek.

Pojišťovna ale takové jednání odmítá…

To vám pojišťovna nikdy neřekne. Pojišťovna má absolutní moc, když je nenasmlouvá, tak je nenasmlouvá. Ale nikdy to do médií neřekne, protože bude mít peklo s veřejností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?