Reflexní terapie

24. 5. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Reflexní terapie umožňuje diagnostiku a nalezení nejslabšího místa organismu a efektivní započetí procesu jeho harmonizace. Jedná se o jednoduchou metodu, která je vhodná pro terapii, diagnostiku, ale hlavně pro prevenci.


ilustrační foto

Přes pět tisíc let staré terapie jsou funkční a účinné i v současnosti. Patří mezi ně i reflexní terapie, která vznikla ve východní Asii. Pracuje s reflexními body, které se nacházejí na celém těle, nejčastěji se ale využívají reflexní plošky nohou.

Původním úkolem reflexní terapie byla prevence, dnes je však hojně používána především k léčbě. Nejlepší reflexní terapie je chůze naboso venku. Kromě preventivní funkce pomáhá řešit akutní i chronické problémy, lze ji využít jako doplněk jiné léčby nebo k urychlení rekonvalescence.

Nejen prevence, ale i léčba

Reflexní terapie je jedna z nejúčinnějších metod alternativní medicíny. Její podstata spočívá v tom, že na chodidle existuje množství bodů a ploch, které korespondují s jednotlivými orgány a částmi těla, a to cestou nervových propojení. Celý lidský organismus lze tedy ovlivňovat pomocí mačkání či hlazení různě velkých plošek, bodů umístěných na plosce nohy, prstech, nártech a okolí kotníků, ale i na dlaních, hřbetech a prstech rukou.

Mačkáním nebo hlazením těchto reflexních plošek můžeme cíleně léčit příslušný orgán nebo část těla posilovat, pokud nedostatečně pracuje a potřebuje dodat energii, nebo naopak uklidnit, je-li ve stavu akutního zánětu nebo bolesti. Reflexní terapií lze výrazně ovlivnit činnost imunitního systému, lymfatického systému i látkové výměny. Její aplikace je vhodná nejen jako prevence, ale i jako léčba.

Kdy je tato terapie vhodná?

Reflexní léčba je účinná například při migrénách, bolestech zad a plotének, bolestech kloubů, ischiasu, skolióze či alergiích. A kdy naopak vhodná není? Dalo by se říct, že pouze v případě, že došlo k transplantaci životně důležitého orgánu.

Pomocí reflexní terapie lze podporovat uzdravování při závažnějších i lehčích onemocněních, ale slouží výborně i k vyladění zdravého organismu, uvolnění svalových i jiných křečí a detoxikaci organismu. Je rovněž velmi vhodná pro napravování nebo ulevování od potíží pohybového aparátu. Reflexní terapie je možno úspěšně využít jako diagnostické metody, která je pro prevenci onemocnění naprosto dostačující.

Aplikace

Reflexní masáž je vhodné aplikovat prakticky při jakýchkoli potížích, od onemocnění dýchacích cest přes únavu, nespavost, lupénku, bolesti kloubů, problémy se zažíváním po bolesti hlavy, selhání funkce životně důležitých orgánů (ledviny, játra, srdce, plíce, slinivka), poruchy lymfatického systému či rakovinu.

Reflexní terapii lze využít i při migrénách (hlavními příčinami bolestí hlavy bývá zablokovaná krční páteř či dysfunkce žlučníku nebo jater). Tuto terapii lze aplikovat i při bolestech zad a plotének. Lze ji úspěšně použít i při léčbě alergií, jejichž příčina spočívá většinou v orgánovém trojúhelníku ledviny – plíce – slezina.

Nestačí jen léčba

Kromě reflexní terapie se doporučuje úprava stravy, vyloučení sladkostí, mléčných výrobků a smažených jídel. Body využívané reflexními terapeuty jsou větší a je možné je stlačovat prsty. Můžete se naučit mačkat plošku oslabeného orgánu sami a podporovat tak orgán denně. U akupunktury jste vždy odkázáni na odborníka. Akupunkturní body jsou totiž velmi malé a k jejich ovlivnění je zapotřebí akupunkturních jehel.

Reflexní terapie lymfatického systému

Jedná se o jemnou a bezbolestnou reflexní masáž na chodidlech, čímž se dá ovlivňovat, stimulovat, zprůchodnit a čistit lymfatický systém celého těla. Jedná se o velmi citlivou metodu prospěšnou zvláště u akutních stavů, slouží k rychlejší regeneraci poškozených tkání, u akutních a chronických infekcí v souvislosti s lymfatickým a imunitním systémem přispívá k rychlejšímu a kvalitnějšímu procesu uzdravování. Tato metoda upravuje rovnováhu v hormonálním systému a množství tekutin v jednotlivých částech těla.

Samotná masáž trvá 45 až 60 minut, je velmi příjemná a nebolestivá. Stejně jako u reflexologie plosky nohou se reflexní terapie doporučuje u zdravých lidí minimálně jednou měsíčně, v ideálním případě jednou týdně. U nemocného člověka by se měla provádět častěji, a to i několikrát týdně.

Šíře vy užití reflexní terapie

Reflexní terapií lze výrazně ovlivnit činnost imunitního systému, lymfatického systému, látkové výměny, zmírnit či odstranit bolesti zad a krční páteře. Masáž chodidla a mačkání reflexních plošek příznivě ovlivňuje psychiku. Reflexní masáž lze využít jako metodu preventivní i léčebnou.

KDY MASÍROVAT

Reflexní masáž je vhodné aplikovat prakticky při jakýchkoli potížích, od onemocnění dýchacích cest přes únavu, nespavost, lupénku, bolesti kloubů, problémy se zažíváním po bolesti hlavy, selhání funkce životně důležitých orgánů (ledviny, játra, srdce, plíce, slinivka), poruchy lymfatického systému či rakovinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?