Reforma českého zdravotnictví je vystavena silné palbě kritiků

24. 8. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma českého zdravotnictví je vystavena silné palbě kritiků z odborných i politických kruhů i oponenti vládních kroků ale uznávají, že některé z nich znamenají přínos pro lékařskou péči. Vyplývá to z nového čtvrtletního průzkumu neziskové organizace České zdravotnické fórum.


Moderátor: Reforma českého zdravotnictví je vystavena silné palbě kritiků z odborných i politických kruhů i oponenti vládních kroků ale uznávají, že některé z nich znamenají přínos pro lékařskou péči. Vyplývá to z nového čtvrtletního průzkumu neziskové organizace České zdravotnické fórum. V jeho projektu hodnotí vývoj v resortu desítky odborníků. Lékaři, ekonomové, právníci, manažeři, zástupci neziskovek, nebo médií. Jak z této ankety vyšly novinky ve zdravotnictví za poslední měsíce jsme se dozvěděli krátce před polednem. Výkonným ředitelem je Michael Vích. Dobrý den.

Michael VÍCH, výkonný ředitel: Dobrý den.

moderátor: Jedna z věcí, na které jste se ptali, byla možnost, aby si pacienti za příplatek vybírali ošetřujícího lékaře, nebo lékaře, který je bude operovat. Tuto novinku moc lidí zatím nevyužívá, ale jak ji tedy hodnotí experti ve vašem průzkumu?

Michael VÍCH, výkonný ředitel: No, experti tuto možnost určitě vítají, ale pravdou je, že zájem pacientů o tuto službu je a asi bude malý. Na druhou stranu je samozřejmě důležité říci, že zde existují určité obavy pacientů, aby nemuseli nakonec platit dvakrát. To znamená jednou oficiálně nemocnici tu danou sazbu a na druhou stranu, aby nemuseli platit takzvanou tou obálkovou metodou, o které se pořád hovoří, že tady vlastně existuje, to znamená, že platit něco tomu lékaři, jemu přímo do kapsy.

moderátor: Obálkovou metodou prostě klasický úplatek.

Michael VÍCH, výkonný ředitel: Přesně tak.

moderátor: Zaznamenali jsme, že odborníci na oblast zdravotnictví v té vaší anketě, nebo v tom vašem průzkumu ocenili, že k lékařským zákrokům u dětských pacientů už není nutný souhlas obou rodičů. Tím ale Ministerstvo zdravotnictví jenom napravovalo svou dřívější chybu. Nebo ne?

Michael VÍCH, výkonný ředitel: Přesně tak. Výhrady expertů byly, nebo jsou vlastně ke kvalitě předkládaných opatření, která nám vlastně Ministerstvo zdravotnictví připravuje a tohle byla opravdu veliká chyba v zákoně, která se tam prostě nesmí objevovat. Je taky neuvěřitelné, že v zemi, kde více než polovina manželství končí rozvodem, je snad skoro každému jasné, že sehnat souhlas druhého rodiče je a prostě bude určitě, určitě problém. Takže určitě tady žádná pochvala pro Ministerstvo zdravotnictví, že tuto změnu udělalo, tam je vlastně chyba v tom, že se něco takového do zákona vůbec dostalo.

moderátor: Obecně pane řediteli, převažují u těch, kdo jsou zapojeni do vašeho průzkumu, tedy výhrady ke krokům Ministerstva zdravotnictví?

Michael VÍCH, výkonný ředitel: No, je to velice těžké říct, je to přece jenom panel skoro šedesáti expertů, jsou tam z nejrůznějších oblastí, takže určitě tam máme, když to řeknu takové notorické kritiky. Naopak je tam velké množství lidí, kteří jsou rádi, že se v tom zdravotnictví přecejenom snaží to ministerstvo a pan ministr Heger alespoň o nějaké dílčí změny.

moderátor: Jako přínos pro zdravotnictví označila většina vašich respondentů zastavení projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Na druhé straně si ztěžují na to, že podle zákona musejí mít lékařské ordinace vybavené pevnou telefonní linkou. Proč to?

Michael VÍCH, výkonný ředitel: Tak oni experti si myslí to, že musí mít každý lékař svou telefonní linku, ale spíš je zarážející, že ještě v roce 2012 pořád v zákoně není povinnost mít Internet v ordinaci, když si uvědomíme, že většina populace dneska používá Internet každý den. Na druhou stranu je samozřejmě důležité říci, že je zde velká skupina seniorů, pro které určitě telefonní linka je pořád komunikační zdroj číslo jedna. Takže to nebyl nějaký útok na telefonní linky.

moderátor: A když jsem zmínil ten IZIP, předpokládám ale, že to podle odborníků neznamená, že by se měla vzdát snaha o elektronizaci dokumentace ve zdravotnictví jako taková.

Michael VÍCH, výkonný ředitel: To určitě ne, všichni, nebo téměř všichni experti na zdravotnictví si uvědomují, že elektronizace zdravotnictví je potřeba. Tady je zase samozřejmě důležité říct, že projekt IZIP má velice negativní mediální obraz a je tady asi určitě na diskusi říci, kterým směrem pokračovat dál, ale je téměř jisté, že nějaký podobný projekt nebo program, jako byl IZIP určitě zdravotnictví potřebuje.

moderátor: Výkonný ředitel Českého zdravotnického fóra Michael Vích. Děkujeme, na shledanou.

Michael VÍCH, výkonný ředitel: Děkuji, na slyšenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?