Reforma lékařské služby první pomoci se na jihu Moravy odkládá

11. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma sítě lékařských služeb první pomoci v Jihomoravském kraji se odkládá. Původně měla začít už v květnu. Pověřené obce, kterých by se změna dotkla, se ale na nové koncepci nedohodly...


BRNO - Reforma sítě lékařských služeb první pomoci v Jihomoravském kraji se odkládá. Podle dřívějších vyjádření kraje mohla začít v květnu.

Důvodem zdržení je fakt, že pověřené obce, kterých by se změna dotkla, se na nové koncepci nedohodly.

„Jednotné stanovisko těchto obcí je podmínkou, bez které kraj reformu neprovede, říká náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd.

Změna koncepce se tak zdrží minimálně do poloviny června, kdy bude další jednání krajského zastupitelstva.


Podmínkou změny je, že počet středisek se sníží z 21 na 14. Pohotovosti se však odmítají vzdát Kuřim a Mikulov na Břeclavsku.

Starostové sedmi pověřených obcí, v nichž má první pomoc skončit, se do té doby musejí dohodnout, zda navrhované řešení přijmou.

Službu lékařské první pomoci zajišťovaly do konce loňského roku okresní úřady, po jejich zrušení povinnost přešla na pověřené obce.

Jihomoravský kraj jich má 21. Podle vedení kraje je však tolik pohotovostí zbytečně moc a jejich provoz je drahý.

Obce si sice pohotovost platí ze svého rozpočtu, lékařskou službu však dotuje i kraj.

Vzhledem k finanční náročnosti nabídl před časem kraj obcím jinou variantu: kraj provoz první pomoci od obcí převezme a zaplatí.

Podmínkou změny však je, že počet středisek první pomoci prořídne z 21 na 14 a všechna města, kde zaniknou, budou se změnou souhlasit. To se však nestalo. Lékařské pohotovosti se totiž kategoricky odmítají vzdát Kuřim a Mikulov na Břeclavsku.

Nesouhlas některých obcí kraj očekával. Obyvatelé sedmi měst by totiž museli v případě zdravotních potíží dojíždět na pohotovost i několik desítek kilometrů. Výhodou změny by však byl fakt, že zbylé pohotovosti by službu zajišťovaly celodenně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?