Reforma od Součkové je špatná, tvrdí ministři

10. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryni Součkové dnes začíná dohadování, zda bude přijata její reforma zdravotnictví. Pokud neuspěje, slíbila, že opustí ministerské křeslo. Ale i ministerští kolegové ze sociální demokracie však už ve svých připomínkách dali najevo, že se jim návrh nelíbí...


Ministryni Marii Součkové dnes začíná dohadování, zda bude přijata její reforma zdravotnictví. Pokud neuspěje, slíbila, že opustí ministerské křeslo.

O koncepci reformy bude Součková jednat s lídry vládních stran. Ale i ministerští kolegové ze sociální demokracie však už ve svých připomínkách dali najevo, že se jim návrh nelíbí.

„Předložený materiál je velmi nevyvážený, neboť některé zásadní problémy neřeší v podstatě vůbec, případně jen okrajově.“ Taková kritika zaznívá například z připomínek Ministerstva financí, které řídí sociální demokrat Bohuslav Sobotka.

Z oponentních zpráv, které zpracovaly i další resorty a jejichž pracovní verzi mají HN k dispozici, vyplývá, že Sobotkovo ministerstvo není osamoceným kritikem.

„Materiál nese název Koncepce reformy zdravotnictví, ale slovo reforma se kromě zmínky v úvodní části na první straně objevuje až na straně 44,“ píší úředníci z ministerstva práce Zdeňka Škromacha. „Dosti závažné kroky jsou zmíněny velmi stručně,“ uvádějí.

Materiál nese název „Koncepce reformy zdravotnictví“, ale slovo reforma se objeví až na straně 44.

A například návrh, aby lidé museli platit „pokuty“, pokud by nechodili pravidelně na preventivní prohlídky, přiměl odborníky Škromachova ministerstva k tomu, že zařadili do strohé úřednické řeči vykřičník: „Konstatování jednou větou na straně 49!“

Možnost, že by lidé byli trestáni, se nelíbí ani Ministerstvu kultury: „Pojištěnce je třeba motivovat spíše poskytnutím určitých výhod.“

Nejčastější připomínka je ale ta, že materiál především popisuje současný stav a podrobně nerozepisuje navrhované kroky reformy zdravotnictví.

„Údaje v hodnocení současného stavu jsou nepřesné a někdy si odporují,“ přidává se ke kritice i Unie zaměstnavatelských svazů.

Reforma Marie Součkové může narazit i proto, že podle ministerstva financí není v souladu s reformou veřejných financí. Nelíbí se mu, že by stát měl za studenty, maminky na mateřské či nezaměstnané platit víc než nyní.

„Přijetí této radikální změny by znamenalo nalézt v letech 2005 a 2006 ve státním rozpočtu šest až osm miliard korun,“ uvádí ministerstvo v připomínkách.

Ministryně Součková ale věří, že se jí podaří reformu prosadit. „Reakce jsou různé, ale v osmdesáti procentech se shodujeme. Samozřejmě však existují i takové skupiny, které budou změny odmítat,“ uvedla pro rozhlasovou stanici BBC.

Součková návrh reformy neustále mění. „Reakce v médiích vedou ministryni ke změnám,“ přiznává senátorka a odbornice KDU-ČSL na zdravotnictví Zuzana Roithová.

Součková v rozhovoru pro HN předminulý týden například potvrdila, že místo pokut pro lidi, kteří nebudou chodit na preventivní prohlídky, bude raději rozdávat bonusy těm svědomitým.

Odboráři už dnes věří, že se křeslo ministra zdravotnictví uvolní. „Obávám se, že reforma má dva nepřátele - zaprvé samotného předkladatele, protože se nevypořádal s řadou problémů, které zdravotnictví má, a nenavrhuje účinná řešení.

Druhým je i způsob, jakým se u nás globální problémy řeší: politici neumějí hledat shodu k tomu, aby zásadní reformy mohly projít,“ řekl včera předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?