Regiony: Dostat nemocnice z dluhů? Nemožné

12. 2. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeň – „Doktor by neměl odejít od pacientů,“ říká radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD), který stále na částečný úvazek pracuje v plzeňské fakultní nemocnici. Také míní, že bez systémové změny ze strany státu se krajské nemocnice ze stamilionových ztrát nedostanou.


Hejtmanství nyní staví nové sídlo záchranky na Borech. V jaké fázi je stavba dnes a kdy by mohla být dokončena?

Díky slabé zimě se podařila celá hrubá stavba včetně zakrytí a oken ještě před koncem roku. Teď už se pracuje uvnitř, zhotovitel má trochu náskok a zatím to vypadá, že by všechno mělo klapnout.

Kolaudace tedy podle plánu v srpnu?

Ano, ale zažádali jsme o dotaci společně s hasiči a policií, díky níž bychom měli budovu vybavit hardwarem a počítačovou technologií. Tu řeší ministerstvo a trochu se to zpomaluje. Zřejmě se nám tak stane, že budeme mít postavenou novou budovu, ale dispečink do ní nebudeme moci přesunout, protože nebude vybavení.

Jak to tedy bude fungovat? A jak dlouho?

Kolaudaci oznámíme ministerstvu pro místní rozvoj a přestěhujeme tam, co půjde – výjezdové stanoviště, garáže i se servisem. Jen dispečink zatím zůstane na původním místě, v ulici Edvarda Beneše. Doufáme, že příští rok v tuhle dobu se bude stěhovat i dispečink.

Ztráty krajských nemocnic se rok co rok zvyšují. Vloni jste nemocnicím poslali přibližně 150 milionů korun, letos je v plánu částka ještě o 40 milionů vyšší. Čím to, že se ztráta nemocnic rok od roku zvyšuje?

Ze strany úhradové vyhlášky jsou krajské nemocnice silně podfinancované. Částka, kterou naše nemocnice dostanou od pojišťoven, je nižší v řádu stamilionů než u srovnatelných krajských nemocnic třeba v Jihočeském nebo Královéhradeckém kraji. Ai ty krajské nemocnice, které jsou na tom líp než my, jsou podfinancované. Náklady narostly například po akci Děkujeme, odcházíme nebo zvýšením DPH. Snažíme se šetřit, kde se dá, ale 65%nákladů dělají platy. A přijďte dneska do nemocnice a řekněte: Lékaři, sestry, sebereme vám peníze. Odejdou jinam. Pohybujeme se na hodně tenkém ledě a snažíme se zaměstnance udržet. Platy nejsou srovnatelné u našich a velkých nemocnic,kam odchází. Často se sestrám vyplácí cestovat.

Klatovská nemocnice, na niž ročně doplácíte nejvíc, před časem avizovala, že se do čtyř let dostane z dluhů. Daří se její ztrátu z roku na rok snížit?

Počítali jsme s tím, ale úhradová vyhláška ty snahy sráží zase zpátky. Snažíme se šetřit na energiích, nájmech, nákupu spotřebního i kancelářského materiálu, ale to jsou všechno jen drobné v jednotkách milionů.

Jak je tedy možné, že ředitel František Lešundák při svém jmenování slíbil, že dostane nemocnici do černých čísel?

Se současnou úhradovou vyhláškou to není možné, maximálně sníží ztrátu. Respektive to možné je, ale pak nebude poskytovat lékařskou péči – pozavírá některá oddělení.

Kolik budete na Klatovskou nemocnici doplácet letos?

Původně jsme počítali s 90 miliony korun, ale věřili jsme, že ztrátu snížíme na 90 milionů. Nakonec bude ztráta větší – možná i znovu 90 milionů korun. A je to i kvůli úhradové vyhlášce. Byl bych pro, aby byla spravedlivá a jednotná úhrada. Přitom za celý rok vybraly pojišťovny na pojistném o 5­6 procent více než v předcházejícím roce. Nevím,kam se tyhle peníze ztrácí, protože nemocnice víc nedostaly. Nechci ale vinit pojišťovny, chyba je na straně státu, který nemá koncepci zdravotnictví. Neřekl, co chce – jestli méně velkých nemocnic nebo více menších.

Máte nějaké informace, že by se chystala nějaká změna v systému financování nemocnic?

Zatím ne. Mluví se o systému DRG, tedy platbách za diagnózu, ale to je v plenkách. Nicméně i tady bude spoustu proměnných, které budou některá zařízení zvýhodňovat – systém nenese tu rovnost, kterou bychom chtěli.

Před časem hrozilo zavření některých oddělení Rokycanské nemocnice. Nakonec se podařilo vyjednat s pojišťovnami smlouvu na tři roky. Znamená to, že za tři roky bude znovu hrozit zavření části nemocnice?

Bude hrozit, pokud nebude nemocnice vykazovat výkony. Atak je to zcela správně u jakékoli nemocnice, padni komu padni. Lidé tam nechodí, protože jí nevěří.

Než ale lidé změní názor a rozšíří se povědomí, že se lékařská péče zlepšila, trvá to zpravidla déle než tři roky. Můžete i vy nějak ovlivnit, aby se počet výkonů zvýšil a lidé tam začali znovu chodit?

Nejsme na startovní čáře a nevybíháme z bloků. Tenhle závod běžíme už delší dobu, ale teď můžeme přidat. Máme Zdravotnický holding, který dělá nové webové stránky. Jsme schopni si zaplatit reklamu a asi je to tak správně. Ale nejdůležitější je kvalita – nabídněme pacientům metodu a kvalitně odvedenou práci s dobrou hotelovou službou. Nejlepší reklama je ta, kterou si řeknou pacienti mezi sebou. Nemůžeme každých pět let stavět novou nemocnici, ale můžeme se i ve starém domě chovat tak, že to tam bude uklizené, čisté a bude tam profesionální a ochotný personál.

Chystá se nějaká modernizace prostor Stodské nebo Rokycanské nemocnice?

Měnili jsme okna, udělaly se nové laboratoře. Ve Stodě teď uvažujeme o zateplení, ale kraj má určitý rozpočet. Byl bych mnohem radši, abych 190 milionů, které jdou na dofinancování ztrát, mohl dát na zvýšení komfortu v nemocnicích, ale to teď nejde.

Stále si necháváte částečný úvazek v nemocnici, kde jste dva dny v týdnu. Jak se to dá skloubit?

Bez toho to nejde a skloubit se to dá. A má to své výhody, když je člověk v nemocničním prostředí. Jednak přenáší myšlenky z nemocnice do úřadu a jednak i opačným směrem. Doktor by neměl odejít od pacientů, protože pak se do tohoto vlaku špatně naskakuje. Navíc tady v úřadu to mám na dobu určitou.

Stává se, že vaši pacienti vědí, že jste i politik?

Ne, bílý plášť člověku hodně změní tvář. Navíc pacienti přicházejí do nemocnice v určitých obavách, je kolem nich spousta vjemů a v tu chvíli si nedokážou mou tvář dosadit jinam.


Václav Šimánek • 42 let, ženatý, dvě děti, Nezvěstice • Vystudoval medicínu a pracuje jako chirurg ve FN Plzeň. Od roku 2006 je zastupitelem Nezvěstic, krátce poté vstoupil do ČSSD. Krajským zastupitelem a radním pro zdravotnictví se stal poprvé roku 2008. Loni tento svůj post obhájil.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?