Regiony: Pardubický kraj vloni přispěl nemocnicím miliony korun

26. 2. 2013 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina radnic větších měst v Pardubickém kraji věnovala minulý rok příspěvky některé z krajských nemocnic či dalším zdravotnickým zařízením. Jejich výše se pohybovala od několika desítek tisíc po několik milionů korun. Většinou sloužily na pořízení lékařských přístrojů a další techniky.


Například Pardubice vloni poskytly Pardubické krajské nemocnici 2,836 milionu korun na monitorování pacientů na oddělení JIP chirurgické kliniky, hluboko mrazicí box na uchování krevního séra a plazmy a na nákup ramena pro centrální operační sály k zajištění chirurgických operací.

Přispěly také na dotaci na nájemné nebytových prostor pro provoz ordinace geriatrie. Dalších 2,5 milionu korun město darovalo Zdravotnické záchranné službě na zakoupení vybaveného vozidla záchranářů.

Chrudim věnovala Chrudimské nemocnici 1,6 milionu korun na nákup plazmového sterilizátoru, Ústí nad Orlicí tamní nemocnic 200.000 korun na pořízení operačního laparoskopu, Svitavy místnímu zdravotnickému zařízení 100.000 korun na defibrilátor spojený s kardioskopem. Litomyšl věnovala „své“ nemocnici 500.000 korun na nákup narkotizačního přístroje.

Dalšími částkami přispěla i ostatní města. Žamberk, Česká Třebová a Lanškroun poskytly Orlickoústecké nemocnici celkem 185.000 korun, Moravská Třebová dala Svitavské nemocnici 100.000 korun, dalšího půl milionu poskytlo krajem zřizované nemocnici následné péče ve městě na digitalizaci rentgenového pracoviště. Polička darovala 180.000 korun místní nemocnici následné péče, kterou provozuje svazek obcí AZASS.

V dřívějších letech byly příspěvky měst díky lepšímu stavu rozpočtů i vyšší a za delší období dosáhly značných sum. Například Svitavy vyčíslily, že od roku 1994 věnovaly Svitavské nemocnici včetně hrazení úroků z úvěrů, darů na stavební práce a technické vybavení nebo pořádání konferencí téměř 68 milionů korun.

Přesto jsou dary radnic jen zlomkem nákladů nemocnic. Ty dosahují ročně asi čtyř miliard korun a letos se podle hejtmanova náměstka Romana Línka zvýší kvůli změně sazby DPH, zdražení energií a dalším vnějším vlivům o více než 300 milionů korun.

Přes dlouhodobou snahu Pardubického kraje vytvářely jeho nemocnice každoročně značné ztráty. Zatímco v roce 2008 skončilo pět nemocnic s celkovou ztrátou 127 milionů korun, za rok 2011 vytvořily ztrátu zhruba 28 milionů korun. Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim poskytl ze svého rozpočtu 117 milionů formou takzvaných vyrovnávacích plateb. Vloni jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun.

Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence. Loňské hospodářské výsledky nemocnic zatím nejsou známé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?