Regulace nezdravých potravin jako u cigaret?

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Organizace Consumers International (CI) a World Obesity Federation (WOF) vydaly prohlášení požadující, aby byl potravinářský průmysl regulován podobně jako tabákový, protože obezita podle nich představuje větší riziko pro lidské zdraví než cigarety.




Zatímco v roce 2005 si nadváha a obezita vyžádala ve světě 2,6 milionu lidských životů, v roce 2010 to bylo již 3,4 milionu obětí.

Jako v 60. letech

CI společně s WOF nabádá vlády, aby zpřísnily pravidla pro nezdravé potraviny a přijaly obdobná opatření, jaká platí u tabákových výrobků, včetně například varovných obrázků na balení, jež ukazují dopady obezity na lidský organismus (podobně jako cigaretové krabičky ukazují dopady kouření). Dále organizace požadují povinné snížení obsahu soli, nasycených tuků a cukru v potravinách, zlepšení kvality jídel podávaných v nemocnicích či školách, zpřísnění pravidel pro reklamu na potraviny a zvýšení důrazu na vzdělávání obyvatel v oblasti zdravé výživy. Rovněž navrhují zvýšení daňové zátěže u některých výrobků.
„Chceme se vyhnout situaci, již známe z 60. let minulého století, kdy tabákový průmysl přesvědčoval spotřebitele, že na cigaretách není nic závadného či škodlivého, aby se o 30 let později zjistilo, že na následky kouření umírají miliony lidí,“ říká Luke Upchurch z Consumers International, podle něhož by nová pravidla měla platit ve všech zemích a ne na dobrovolné bázi, jako je tomu dnes. Jako příklady dobré praxe uvedl opatření, která přijaly například Brazílie či Norsko.

Průmyslníci: Už děláme dost

Podle lékaře a zakladatele britské odnože National Obesity Forum dr. Iana Campbella jsou požadavky přednesené CI a WOF „rozumné a praktické“. „Změny se dá dosáhnout pouze tehdy, pokud vlády přijmou svou odpovědnost a zájmy spotřebitelů nadřadí zájmům výrobců,“ podotýká Ian Campbell. „Hlavní rozdíl mezi regulací tabákových výrobků a potravin spočívá ve skutečnosti, že jídlo na rozdíl od cigaret potřebujeme, abychom přežili. Nicméně pravdou zůstává, že obezita představuje masového zabijáka a pouze opatření na vládní úrovni povedou ke snížení jejího výskytu,“ upozorňuje lékař.
„Pokud by byla obezita infekční nemocí, byli bychom svědky milionových investic do nejrůznějších opatření, která by ji měla dostat pod kontrolu. Ale protože je obezita způsobena především konzumací tučných a sladkých jídel, zákonodárci nemají vůli vstoupit do zájmů výrobců a propagátorů takových potravin,“ říká dr. Tim Lobstein z World Obesity Federation.
Zástupci potravinářského průmyslu se nicméně brání tím, že výrobci již v současnosti přijímají množství opatření, jež mají přispět k propagaci zdravého stravování, navíc řada společností úzce spolupracuje s vládami a zdravotnickými organizacemi na nejrůznějších programech pro zdravou výživu. „Snižujeme obsah soli či saturovaných tuků a kalorií v našich produktech, navíc zkvalitňujeme a zpřehledňujeme obsah živin na obalech výrobků, propagujeme zdravé stravování a fyzickou aktivitu,“ ujišťuje mluvčí Food and Drink Federation Terry Jones.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?