Rehabilitace po kardiochirurgické operaci

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Souhrn Autorky článku seznamují s pooperační rehabilitací po kardiochirurgickém výkonu ve FN Plzeň a s následným lázeňským pobytem.


SUMMARY The authors of the article present methods of rehabilitation after cardiac surgery in FN Plzen, and the subsequent spa care.

Rehabilitace (RHB) začíná již před samotným výkonem. Na naše oddělení docházejí pravidelně fyzioterapeuti, kteří před operací založí pacientům rehabilitační kartu a seznámí je s průběhem rehabilitace po operačním výkonu. Nacvičí s pacienty správné dýchání, leh, sed, jak správně přidržovat hrudník při kašli a také jak správně používat RHB pomůcky. S rehabilitací po operaci začínáme již po vynětí endotracheální kanyly, což probíhá u každého jinak rychle. Důraz klademe na dechová cvičení a odkašlávání, poté na cévní gymnastiku a posléze na chůzi.

Jakýkoli výkon na srdci je pro organismus velká zátěž, proto s RHB začínáme postupně, pacienti se i po malé námaze cítí velmi unaveni. Můžeme říci, že největší subjektivní potíže pociťují klienti 2.–3. den po operaci, a to právě v důsledku započaté RHB. Je-li pooperační průběh bez komplikací, pacient je sám schopen chůze 2.–3. den po operaci. Ve stejném období také bývá většinou přeložen z intermediálního pokoje, kde je ještě napojen na monitor, na pokoj standardní, kde k monitoraci používáme telemetrii.

Pacienti nacvičují nejen soběstačnost, chůzi, ale i dechovou rehabilitaci, ke které používáme pomůcky jako Tri Flo Ball nebo Acapellu. Ty napomáhají rozpínat plíce a usnadňují odkašlávání.

U každého pacienta konzultuje fyzioterapeut množství fyzické zátěže s lékařem nebo ošetřující sestrou a řídí se momentálním stavem nemocného. Nenastanou-li žádné komplikace, je klient většinou 6.–7. den po operaci propuštěn do domácí péče, případně k doléčení na jiná oddělení (interní, rehabilitační), anebo nastoupí časnou lázeňskou léčbu v Konstantinových Lázních (přímo překladem z našeho lůžka).

Každý klient má jednorázově po operaci nárok na lázeňskou léčbu. Pacientům doporučujeme, aby ji absolvovali co nejdříve po operaci, a tak se s pomocí odborníků dostali zpět do kondice.

Návrh RHB cvičení pro kardiaky

Leh * vleže na zádech silou přitahovat a přepínat špičky nohou, * silou zavírat a otevírat pěst, * střídavě přitahovat koleno k břichu, střídat levou a pravou nohu, patu nezvedat, táhnout ji po podložce, * natahovat a krčit ruce v lokti tak, aby se pacienti prsty dotkli ramen (hrudníku), při natažení nádech, při krčení výdech, * při pokrčených DK střídavě napínat nohy v kolenou a špičku silou přitahovat k hlavě, * vzpažovat a připažovat obě paže najednou, při vzpažení nádech, při připažení výdech, * ruce položit do oblasti klíčních kostí, nádech „pod ruce“, při výdechu lehce zatlačit rukama na hrudník; stejný cvik opakovat s dlaněmi na prsou, na dolním žeberním oblouku a na pupku (při nucení na kašel, odkašlat nejdříve až po třech cvicích), * před tělem spojit ruce tak, aby si pacient uchopil dlaněmi loket, pohybovat rukama do stran, poté provádět krouživý pohyb na obě strany, * spojit napnuté ruce před tělem a kroužit jimi na obě strany (ruce stále napnuté), * ruce v týl, lokty střídavě tlačit k podložce – zatlačit nádech, povolit výdech (tento cvik jen před operací).

Sed * zády se opřít o opěradlo židle, dlaně do oblasti klíčních kostí, nádech „pod ruce“, při výdechu lehce zatlačit rukama na hrudník, stejný cvik opakovat s dlaněmi na prsou, na dolním žeberním oblouku (při nucení na kašel, odkašlat až po třetím cviku), * střídavě upažit levou a pravou ruku, z upažení zapažit, při zapažení nádech, vracení ruky do klína – výdech, * úklon hlavy, nezadržovat dech, brada směřuje šikmo „do kapsičky u košile“, * napínat střídavě levou a pravou nohu v koleni, silou přitahovat špičku nohy.

Životní styl po kardiochirurgické operaci

Období rekonvalescence neprobíhá u všech nemocných stejně rychle, závisí na mnoha faktorech, jako jsou rozsah operace, věk, přidružené choroby, fyzická kondice před operací a další.

Opět doma

Zpočátku se lidé cítí doma hodně unaveni, proto je dobré vydatně odpočívat. Doporučujeme dostatek spánku, 8–10 hodin denně, a pokud je třeba, může pacient odpočívat i během dne. Také není dobré zvát si zpočátku hodně přátel najednou, vhodnější jsou spíše menší a kratší návštěvy.

Již před operací je také dobré prodiskutovat s rodinou, jak bude zajištěna pooperační péče v domácím prostředí, jako jsou nákupy, úklid, příprava jídla, praní prádla apod.

Cvičení

Cvičení by mělo pomoci k rychlejšímu návratu k plné fyzické výkonnosti. Při cvičení je dobré řídit se několika pravidly:

* cvičit pravidelně, zpočátku asi 10 minut vícekrát denně, * dbát na správné držení těla, * začít s doporučenými cviky, * pokud se pacient necítí dobře, cvičení by měl omezit nebo raději vynechat, * důležité je pravidelné dýchání, * cvičení kombinovat s pravidelnými procházkami.

Chůze

Chůze je výbornou formou cvičení. Pomáhá při dostatečné intenzitě udržet tělesnou hmotnost, snížit hladinu tuků v krvi a kontrolovat výšku krevního tlaku.

Kouření

Velice důležitou součástí rekonvalescence je, aby pacient, je-li kuřák, přestal kouřit a vyhýbal se pobytu v zakouřeném prostředí. I jedna cigareta denně je pro člověka škodlivá. Kouření zvyšuje riziko dalšího infarktu, vzniku cukrovky, zvyšuje tepovou frekvenci, TK, a tím zvyšuje celkové nároky na srdeční sval. Cévy ničí tím, že podporuje ukládání tukových látek do cévní stěny, tím urychluje proces aterosklerózy a zhoršuje funkční vlastnosti cév. Přestane-li pacient kouřit již po 24 hodinách, snižuje se riziko výskytu akutní srdeční příhody. Po roce abstinence kouření se výskyt srdečního infarktu snižuje o 50 %.

Dieta

Dieta patří k základním léčebným prostředkům u nemocí srdce a cév. Několik týdnů po operaci může mít pacient sníženou chuť k jídlu jako reakci na operační zátěž. Pokud nechutenství přetrvává delší dobu, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Důležité je snažit se dodržovat dietu s nízkým obsahem cholesterolu a obézní lidé by měli taktéž dbát na nižší kalorický příjem. Po operaci je možné pít kávu v malém množství (1–2 šálky denně) i malé množství piva (0,5 l/den).

Vhodné potraviny:

* tuky (rostlinné a v malém množství), * ryby (všechny druhy netučných mořských i sladkovodních ryb), * maso (drůbeží, např. kuře, krůta, dále králík, zvěřina, telecí, jehněčí), * mléčné výrobky (nízkotučné – do 30 % tuku, tvaroh, sýry, netučné podmáslí, jogurty do 3 % tuku, acidofilní mléko, netučné mléko), * vejce (vaječné bílky v neomezeném množství), * ovoce (nejlépe v syrovém stavu), * zelenina (veškerá čerstvá, mražená či sušená, ale ne smažená!), * pečivo (především tmavé a celozrnné výrobky), * luštěniny a obilniny (hrách, fazole, čočka, sója, rýže, pohanka, müsli výrobky).

Pohlavní život

I když podstoupil pacient kardiochirurgickou operaci nebo trpí srdečním onemocněním, neznamená to, že by nemohl žít prakticky plnohodnotným životem se vším všudy, tedy včetně sexu. Návrat do sexuálního života by se měl odehrát na klidném nerušeném místě se známou osobou (životním partnerem).

Návrat do zaměstnání

Návrat do pracovního procesu se nedoporučuje dříve než za 8 týdnů od operace. Také to závisí na druhu práce a pooperačním průběhu. Rozhodnutí o návratu do práce je nejlépe učinit po dohodě s ošetřujícím lékařem na základě aktuálního stavu.

Časná lázeňská léčba

Konstantinovy Lázně: První lázeňskou budovu s 5 lázeňskými kabinami a 22 pokoji postavili v roce 1803 u sirného pramene, v místě dnešních Starých Lázní, sedláci z nedaleké Nové Vsi. V roce 1837 lázně koupil majitel okolního panství kníže Konstantin z Löwensteinu, po kterém dnes nesou lázně své jméno. V této době se zde s velkým úspěchem léčilo pomocí slatinných zábalů z místních rašelinových zdrojů.

Dneska se celý lázeňský komplex skládá z 10 lázeňských domů, z nichž hlavní budova je pojmenována po prof. vnitřního lékařství – MUDr. Bohumilu Prusíkovi. Ten se specializoval na choroby srdce, plic a cév. Je také zakladatelem české angiologie a byl velkým příznivcem Konstantinových Lázní.

Indikace k pobytu v těchto lázních:

* ischemická choroba srdeční (ICHS), * stavy po infarktu myokardu, * stavy po operačních výkonech na srdci, * arteriální hypertenze, * onemocnění tepen dolních končetin.

Klienti se zde dostávají do kondice rehabilitací, chůzí a léčebnými metodami, jako jsou např.:

* oxygenoterapie, * čtyřkomorové lázně, * skupinová léčebná tělesná RHB, * léčebný skupinový tělocvik v bazénu, * solná jeskyně, uhličitá koupel, vířivé koupele, * nordic walking (běžná chůze se speciálními holemi), * terapeutická ergometrie aj.

Hlavní léčebné metody těchto lázní jsou založeny na využití minerální uhličité vody. Tato voda je čirá, s příjemnou chutí s nepatrným sirovodíkovým zápachem. Této vodě náleží rovněž jedno prvenství: chemický rozbor vody dokazuje vůbec nejvyšší obsah volného oxidu uhličitého v České republice.

Klienti lázní navíc ocení krásnou přírodu v okolí lázní a mnoho zajímavých míst, která stojí za návštěvu, např. zřícenina hradu Gutštejn, hrad Krasíkov, zámek Bezdružice aj. V nabídce jsou také wellness pobyty, redukční pobyty, pobyty pro seniory a další.


Tereza Vaníčková, DiS., Lucie Hájková, DiS, Kardiochirurgické oddělení, FN Plzeň (lvachtlova@email.cz, tevan@email.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?